Volledig scherm
Freestyle balkunstenaar Soufiane Touzani op het Meiveld © Jean Pierre Reijnen

Balkunstenaar Touzani houdt het positief in Veldhoven

VELDHOVEN - Een flinke schare voetballertjes was afgelopen zaterdag naar het Meiveld van het City Centrum in Veldhoven gekomen voor een 'meet-and-greet' met Soufiane Touzani. Hij is de pionier van het freestyle voetbal en de koning van de hooghoudtrucs. Touzani had voor zijn jonge fans méér in huis dan het laten zien van zijn voetbalkunsten. Hij bracht vooral een positieve boodschap. ,,Heb vertrouwen in de toekomst. Het maakt niet uit wat je doet, als je het maar goed doet."

,,Hoeveel trucjes kun je?", vraagt een jongetje. De baltovenaar heeft het antwoord niet direct paraat. ,,Zeker vijftig", luidt uiteindelijk de respons. ,,Veel meer dan Lionel Messi, maar die is extreem goed in wat hij wel kan: heel goed voetballen." Een ander jongetje dat vraagt hoe lang de neus is van de professioneel straatvoetballer zorgt voor de nodige hilariteit. ,,Langer waarschijnlijk dan jouw voetbalcarrière", luidt het gevatte antwoord. Het blijkt een verwijzing naar zijn immens populaire filmpjes op YouTube, waar Touzani regelmatig de draak steekt met zichzelf. De 'brutale' vragensteller krijgt een high five als beloning.

Een carrière als profvoetballer werd gedwarsboomd door een vergroeiing aan zijn wervelkolom. ,,Op doktersadvies mocht ik alleen nog maar een balletje hooghouden, nou dat heb ik toen maar gedaan. Laat de moed dus niet zakken als het tegenzit", houdt Touzani zijn publiek voor. Aan enthousiasme geen gebrek. 

Als opwarmertje konden de voetballertjes eerder op de dag proberen een van de adjudanten van Touzani door de benen te spelen ( 'panna' in vaktermen, red.). Ook konden talentjes hun vaardigheden laten zien aan freestyle voetballers Guido van Moorselaar en Baily de Regt en kans maken op een kaartje voor het NK Freestyle voetbal, dat op zaterdag 21 september wordt gehouden in Dynamo in Eindhoven. De vriendinnen Mara (13) en Naomi (13), beiden speelsters van UNA uit Veldhoven, voetballen iedere dag wel. En dat betaalt zich uit. Mara jongleert wat met de bal, terwijl Naomi er een mooie passeerbeweging uitgooit. ,,Eigenlijk een straatvoetbalactie, maar dat maakt niks uit", beoordeelt Van Moorselaar. Sam de Wert uit Meerhoven (9) - spits van DWS - mag ook zijn skills laten zien, en krijgt en passant wat tips aangereikt. ,,Yes!", schalt het over het Meiveld als het nieuwe trucje direct lukt.