Volledig scherm
Mien Donkers-Wouters met achterkleinkinderen op 'haar' bankje © ED

Bankje voor honderdjarige Mien Donkers-Wouters uit Veldhoven

VELDHOVEN - Een beetje zenuwachtig was ze wel voor deze dag, vertrouwde Mien Donkers-Wouters burgemeester Jack Mikkers toe. Ter ere van haar honderdste verjaardag onthulde hij zaterdagmiddag een bankje aan de Kloosterhof in Veldhoven waar de eeuweling tot 2016 woonde.

Het houten bankje heeft een mooi plaatsje onder een boom aan de Gender. Vlak voordat de honderdjarige plaatsneemt, laat een vogel vanuit de boom er iets op vallen. Het vlekje wordt snel weggepoetst waarna het meubelstuk in gebruik wordt genomen. Na de burgemeester neemt een lange rij familieleden de gelegenheid te baat om met de feesteling op de foto te gaan.

Mien is geboren en getogen in Casteren. In 1948 trouwde ze met Veldhovenaar Lau Donkers. Ze trokken in bij de ouders van Lau in de Kromstraat, later woonden ze in de Dorpstraat en de Kloosterhof. Het echtpaar kreeg drie kinderen. Inmiddels zijn er zeven kleinkinderen en is ze overgrootmoeder van vijftien achterkleinkinderen. In 2009 overleed haar man.

Huisvrouw

Omdat ze meer verzorging nodig had, woont Mien sinds anderhalf jaar in Vitalis Wissehaege in Eindhoven. Daar begon om elf uur de feestdag met gebak voor de medebewoners en aansluitend een high tea voor de familie. “Ze is altijd huisvrouw geweest”, zegt haar zoon Harry. “Samen gingen ze vaak vissen en genoten ze thuis van de vogeltjes in de volière. Moeder werkte graag in de moestuin en in breien had ze tot voor enkele jaren een grote hobby. Ook sneeuwruimen deed ze vroeger graag. Wij zeiden altijd dat dat een van haar hobby’s was.”

Nu loopt ze met een rollator en geestelijk gaat het wat minder, maar medicijnen gebruikt de krasse dame nog steeds niet. Vandaag de dag geniet ze van tijd tot tijd van de muziek van André Rieu en het kaartspel jokeren. “Ze kaart goed. We moeten nog moeite doen om van haar te winnen”, zegt Harry met een lach.

Na de fotosessie bij het bankje genoot Mien van een receptie ter ere van haar verjaardag in zaal Friends. Er waren bloemen maar vooral donaties voor de Stichting KiKa. Jan Luijten verraste zijn voormalige buurvrouw met een ‘Belze mik’ zoals hij dat jarenlang één keer per week deed. De jarige vond het allemaal geweldig. “Ik vind het heel fijn dat al deze mensen hier voor mij zijn.”