Volledig scherm
Nijntje huilt. © ED

Basisschool Dick Bruna Veldhoven rouwt om overlijden Nijntje-tekenaar: ‘Hij betekende veel voor ons’

VELDHOVEN - Op basisschool Dick Bruna in Veldhoven is met grote verslagenheid gereageerd op het overlijden van de gelijknamige tekenaar. Volgens directrice Louise van der Linden heeft Bruna in de afgelopen jaren veel voor de school betekend. 

“We dragen met trots zijn naam en dat zullen we de komende jaren nog gaan doen”, zegt Van der Linden in een eerste reactie tegen het ED.

Hechte band
Volgens de directrice is de band tussen de school en Bruna altijd hecht gebleven. “Hij kwam ieder jaar langs op onze school voor de speciale Dick Bruna dag”, vertelt Van der Linden. “Hij kwam dan zijn eigen verhalen voorlezen en ging in gesprek met de kinderen. Dat heeft hij altijd heel leuk gevonden.”

Volgens Van der Linden hebben veel leraren en leraressen verdrietig gereageerd op het nieuws. “Via onze WhatsApp-groep laat iedereen weten het heel erg te vinden.” Maandagochtend gaan de docenten en kinderen de overleden tekenaar herdenken. “We gaan met z’n allen zijn boeken lezen en nemen een moment stilte in acht.”

Eerste boek
Bruna overleed afgelopen donderdag thuis in zijn slaap. Hij maakte in 1955 zijn eerste boekje over Nijntje, het beroemdste konijntje ter wereld. “Dick heeft niet alleen voor ons, maar voor de hele wereld veel betekend. Wie kent Nijntje nou niet? Een groot man en tekenaar is heengegaan”, aldus Van der Linden.

Dick Bruna (geboren op 23 augustus 1927) schreef en illustreerde 124 prentenboeken en ontwierp ook veel affiches en omslagen van de Zwarte Beertjes pocketboeken. Hij ontving in 2016 de Max Velthuijs-prijs voor zijn gehele oeuvre.

Trots
,,Als er een illustrator is waar Nederland trots op kan zijn dan is het Dick Bruna. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd groeien kinderen op met zijn werk. En dat behoeft geen verbazing. De directheid en eenvoud van zijn tekeningen sluiten perfect aan bij de beleving van het kind'', aldus de jury toen.

,,Bruna is een kunstenaar, een illustrator en een grafisch ontwerper ineen. In een aantal decennia bouwde hij een indrukwekkend groot, veelzijdig en bovendien heel herkenbaar oeuvre op. Een oeuvre waar de liefde voor tekenen en vormgeven van afspat'', vermeldde het juryrapport.

Marco Grob, zakelijk directeur van het Centraal Museum en nijntje museum, noemt het overlijden van Dick Bruna een groot verlies voor de Nederlandse vormgeving. Maar zijn invloed zal tot ver in de 21e eeuw merkbaar zijn, aldus Grob.

Museum
,,Niet alleen is zijn werk een inspiratiebron voor andere kunstenaars, ook is Bruna ongekend populair bij onze bezoekers. De collectie van Dick Bruna die het Centraal Museum in bruikleen heeft is dan ook van grote waarde voor het museum. Ik kan gerust stellen dat Dick Bruna tot de belangrijkste kunstenaars uit onze collectie behoort, samen met Gerrit Rietveld waar hij vroeger nog zo tegen opkeek. Het Centraal Museum is er trots op dat het jong en oud kennis kan laten maken met zijn werk. Deze erfenis is universeel en blijvend.''

Marja Kerkhof, directeur Mercis bv, de uitgever van Nijntje, laat in een reactie weten dat zij het een eer vindt ,,om volwassenen en kinderen over de hele wereld kennis te laten maken'' met het werk van Bruna. Kerkhof: ,,Het is een groot voorrecht om Dick Bruna meer dan veertig jaar persoonlijk te hebben gekend en de afgelopen twintig jaar zo intensief te hebben samengewerkt.''

Premier Rutte
Volgens premier Rutte is Nijntje ,,absoluut'' Nederlands cultuurgoed. Dat zijn ,,natuurlijk ook de grote schilders, maar dit is massacultuur''. ,,Zoveel jonge mensen hebben hiernaar gekeken en hiervan genoten.'' Rutte verhaalde van een bezoek aan Japan, ,,waar Dick Bruna echt een nationale held is en Nijntje een nationaal begrip''.

De premier memoreerde ook dat Bruna in zijn werk ,,kleine kinderen bijvoorbeeld uitlegt hoe je met verdriet moet omgaan'' bij sterfgevallen of bij een bezoek aan het ziekenhuis. ,,Dat is heel bijzonder.''

De OBS Dick Bruna is op 1 augustus 1990 als een 3-klassige school opgericht. In augustus 1999 werd het nieuwe, moderne gebouw aan de Roek in gebruik genomen. In mei 2012 werden de semipermanente lokalen aan de Kemphaan vervangen door de MFA aan de Smelen. Op dit moment telt de school 34 groepen.