Volledig scherm
Kinderen van St. Jan Baptist school deden mee aan E-waste Race (foto ter illustratie). © Jean Pierre Reijnen

Basisschool St. Jan Baptist wil noodlokalen

VELDHOVEN - Peuters in de lerarenkamer, oudergesprekken op de gang en een groeiend aantal aanmeldingen. Basisschool St. Jan Baptist in Oerle kampt met een capaciteitstekort. De school vraagt de gemeente om een noodvoorziening.

St. Jan Baptist wil voor aanvang van het nieuwe schooljaar de noodlokalen realiseren met hulp van de gemeente. De school heeft onlangs een spoedaanvraag ingediend bij de gemeente. Wethouder Daan de Kort zegt dat die aanvraag voorlopig 'on hold' staat.

De reden daarvoor is dat de aanvraag nog niet compleet is, aldus de wethouder. ,,Er ontbreken nog een paar bijlagen." Verder laat hij weten dat bij een capaciteitstekort eerst gekeken wordt naar beschikbare ruimte bij nabijgelegen scholen.

De capaciteitsproblemen werden al besproken tijdens de algemene beschouwingen in november vorig jaar. CDA-fractievoorzitter Marionne van Dongen sprak over peuters in de lerarenkamer, oudergesprekken op de gang en een krapte voor de komende tien jaar. Het CDA diende een amendement in om eenmalig 60.000 euro te investeren en tien jaar lang structureel 30.000 euro. Geld dat gestoken moest worden in noodlokalen om het tekort van twee lokalen te compenseren.

Wethouder De Kort reageerde destijds dat de school nog geen aanvraag voor een noodvoorziening had ingediend. Het CDA trok het amendement in. Ondertussen heeft het bestuur van de school dus een spoedaanvraag ingediend, maar kijkt de gemeente eerst naar uitwijkmogelijkheden, aan de hand van het huidige Integrale Huisvestingsplan (IHP).

Wethouder De Kort wijst erop dat op dit moment gewerkt wordt aan een nieuw huisvestings- plan. Hij verwacht het IHP in juni af te ronden, waarna het in de gemeenteraad wordt besproken. De Kort hoopt met dat plan een structurele oplossing te kunnen bedenken. In zo'n huisvestingsplan worden prognoses meegenomen over de toename van het aantal leerlingen bij basisscholen. Een nieuw plan, betekent dus nieuwe (hogere) prognoses.

Aanmeldingen

Het is overigens niet heel verwonderlijk dat het aantal aanmeldingen voor St. Jan Baptist oploopt. Met de bouw van de nieuwe wijken Oerle-Zuid en Schippershof is het aantal inwoners van Oerle verdubbeld. Niet alleen de basisschool, maar ook de kinderopvang kampt met een capaciteitstekort, aldus dorpsvereniging Oerle.

Elders in Veldhoven heeft ook basisschool Dick Bruna een capaciteitsprobleem, laat de gemeente weten. ,,Binnen het IHP wordt daarvoor naar oplossingen gezocht", aldus een woordvoerder. Ook in de gemeente Eersel kampen drie basisscholen met tekorten door onvoorziene groei van leerlingen, werd eerder al bekend.