Volledig scherm
Jongeren begraven hun wensen bij de start van de bouw van het zorgcluster in Oerle. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Begraven wensen startsein bouw zorgcluster Oerle

VELDHOVEN - 'Een heel grote televisie om samen met mijn huisgenoten gezellig naar te kijken.' Deze wens van Michelle ging donderdag met nog dertien andere wensen de grond in bij de start van de bouw van het zorgcluster in Oerle.

Veertien jongeren van zorginstelling Severinus kijken al tijden uit naar het moment dat ze zoveel mogelijk zelfstandig gaan wonen. Nu wonen ze nog bij hun ouders. Op het terrein van het zorgcluster worden twee woningen gebouwd waarin de veertien een eigen appartementje krijgen. ,,Dit is nieuw voor ons", zegt manager Dagbesteding & Thuisondersteuning Diny van der Vleuten. ,,Er was een wachtlijst voor een wooninitiatief. We hebben gekeken welke jongeren bij elkaar passen en vervolgens de ouders gesproken. Die reageerden enthousiast. De verzorging van de jongeren wordt straks bij ons ingekocht."

Mike van Kuijk (28) uit Eindhoven is een van de zeven jongeren van wooninitiatief WISH. ,,Ik ga volgend jaar in Oers wonen", zegt hij tegen iedereen die het horen wil. In april had zijn groep een kraam op de Oerse Braderie. ,,We hebben bijna 300 euro opgehaald voor meubels", glundert hij. Ook zijn moeder Lea is blij met het initiatief. ,,We kunnen niet blijven zorgen, dat houdt een keer op."

Groot feest
Lars van Deursen schreef de wens op om goed met elkaar te blijven omgaan. Daar wordt nu al aan gewerkt: de jongeren hebben al een activiteit gedaan met hun broers en zussen. Ook komen de zeven periodiek samen om elkaar beter te leren kennen. De Veldhovense Tineke Eulderink, moeder van Lotte die onder wooninitiatief Thuis in Oers valt, vindt dat ook belangrijk. ,,Het is belangrijk dat ze begeleid worden, maar straks wel als een gezin functioneren."

Wooninitiatief WISH is inmiddels een vereniging waarvan de ouders lid zijn. Penningmeester Johan van den Heuvel: ,,Tijdens de ledenvergadering gaat het onder meer over de fondsenwerving. Dit is nodig voor de inrichting van de algemene ruimtes. Er moet brandwerend meubilair en stoffering komen. Ook voor een deel van de keukeninrichting is geld nodig."

Medio 2018 wordt de nieuwbouw opgeleverd. De wens van de Wintelrese Sjors Kwinten gaat over wat er dan moet gebeuren. ,,Een groot feest met dj's Paul Elstak en Hardwell. En daar ga ik dan mee op de foto."