Volledig scherm
Archieffoto van de kermis in Zeelst. © Kees Martens

Bezuinigingen Veldhoven: ‘Kermis Zeelst op losse schroeven’

VELDHOVEN - Horecaondernemers uit Zeelst vrezen voor het voortbestaan van hun kermis. Zij zijn niet de enigen die in het verweer komen tegen voorgenomen bezuinigingen.

,,Helaas moeten wij de noodklok luiden”, zei Joris Derijck van de Wheely Bar uit Veldhoven dinsdagavond. ,,Omdat Zeelst Kermis 2020 per direct op losse schroeven staat.” Derijck maakte gebruik van zijn spreekrecht, tijdens een speciaal daarvoor belegde raadsvergadering. Hij was niet de enige. Vóór Derijck namen nog vier Veldhovenaren het woord.

Lettie Hoogstra sprak zich uit tegen het stopzetten van de subsidie voor Educatief Centrum De Parasol. In 2019 ontving De Parasol bijna 130.000 euro subsidie. Voor de eerste zes maanden van 2020 reserveerde het college 80.000 euro. Daarna houdt het op.

Investeren in Veldhovenaren

,,Onlangs nog werd veel geld vrijgemaakt voor theater De Schalm om het vestigingsklimaat te versterken voor nieuwe Veldhovenaren”, zei Hoogstra. ,,Maar investeren in al die Veldhovenaren die Veldhoven hebben gemaakt tot wat het nu is, wordt aan de kant geschoven.” De Parasol kent veel relatief oude cursisten.

Even later nam Dorine Prinsen, directeur van de bibliotheek en het VVV-kantoor, het woord. Het Veldhovense college wil de subsidie aan de VVV per 2020 geheel stoppen. Dan zou een bedrag van bijna 48.000 euro wegvallen.

De wereld digitaliseert en alle relevante informatie is vindbaar via internet, kreeg Prinsen als verklaring te horen van het college. ,,Dat klopt helemaal”, zei de directrice. ,,Echter, die informatie komt niet vanzelf op het World Wide Web.” Achter de schermen zorgen medewerkers van de VVV dat voor Veldhoven relevante informatie op een ordentelijke manier op internet verschijnt, betoogde Prinsen.

Ze kreeg bijval van Christ Schippers, eigenaar van ’t Geitenboerke en voorzitter van de Lokaal Toeristische Adviesraad Veldhoven. Tijdens de in Veldhoven populaire Geitenkijkdagen komt een derde van de websitebezoekers via de Veldhovense VVV binnen, aldus Schippers.

Financieel risico

Horecaman Derijck nam als laatste het woord, namens de acht ondernemers die de kermis in Zeelst organiseren. De kermis in Zeelst staat volgens de ondernemers op losse schroeven vanwege het financiële risico dat ze gaan lopen.

Het college wil vanaf volgend jaar 55.000 euro aan kermiskosten doorbelasten aan de vier Veldhovense kermissen. Zo’n 50.000 euro komt voor rekening van de acht ondernemers die de kermis in Zeelst organiseren, aldus Derijck.  Dat is echt te veel, betoogde hij: ,,Sommige ondernemers overwegen af te haken. Dit betekent nog meer kosten voor de overgebleven ondernemers.”

Dinsdag konden aanwezige raadsleden alleen vragen stellen. Volgende week vergadert de gemeenteraad over de begroting van volgend jaar en de voorgenomen bezuinigingen. Dan blijkt of de pleidooien van dinsdag effect hebben gehad.