Volledig scherm
Biodanza opleiding Eindhoven © Diana Zijlmans

Biodanza: vrij dansen in Veldhoven

VELDHOVEN/EINDHOVEN - De eerste alternatieve dansgroep voor Biodanza in Veldhoven gaat donderdagavond van start. Er is nog voldoende plek. "Bij Biodanza gaat het om het groepsproces."

Eerst doen, dan pas denken. Daar gaat het om bij de alternatieve dansvorm Biodanza. Nieuwbakken Biodanzadocent Marcel Lindic gaat donderdag van start met zijn eigen club in het Veldhovense buurtcentrum D'n Uitwijk.

Zelf kwam hij rond 2010 in aanraking met de dansvorm, vertelt Lindic voorafgaand aan de les vanuit zijn loft in Eindhoven. ,,Ik was meteen verkocht”, zegt hij. ,,Ik voelde na die eerste les aan mijn lijf: ‘dit is wat ik nodig heb’.” Na een opleiding van vier jaar mag hij zich nu docent noemen.

Effect

Biodanza – dat letterlijk ‘levensdans’ betekent – waaide rond 2000 over vanuit Zuid-Amerika. Daar bedacht de Chileense psycholoog Rolando Toro de dansvorm in de jaren ’60. ,,Hij keek naar het effect dat dansen heeft op mensen”, legt Diana Zijlmans uit Eindhoven uit.

Zijlmans leidt docenten zoals Lindic op. De Nederlandse groep dansers groeit volgens haar langzaam, maar gestaag. Er zijn zeker 200 docenten en zo’n 5000 mensen die elke week wat pasjes wagen. ,,Biodanza is betekenisvol durven bewegen”, aldus Zijlmans. En dat is helemaal niet zweverig. ,,Juist niet. Het is heel concreet en tastbaar.”

Door Biodanza leert iemand zichzelf kennen, stelt Zijlmans. ,,Het geeft een gevoel van verbinding en affectiviteit, zonder woorden.” Het is volgens haar geen therapievorm. ,,Maar het kan wel therapeutisch werken.”

Ritme

Mensen die niet zo goed kunnen dansen mogen trouwens ook gewoon meedoen. Iedereen heeft ritme, is het uitgangspunt. En gewoon gaan dansen in de kroeg? Kan ook, maar dat is toch wat anders. ,,Bij Biodanza gaat het om het groepsproces”, zegt Zijlmans. ,,De groep houdt spiegels voor, brengt contact. Biodanza is ook een soort contacteducatie.”

Om die reden kan Lindic nog wel wat extra dansers gebruiken. ,,Er hebben zich tot nu toe twee mensen aangemeld”, zegt hij. Daarna lachend: ,,Maar samen met mij en mijn assistent komen we tot vier, en vanaf drie ben je al een groep."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement