Volledig scherm
Drukte op N69 © Rene Manders

Boskalis gaat Westparallel bij Valkenswaard aanleggen

VALKENSWAARD - Baggeraar Boskalis gaat de nieuwe N69 aanleggen. Het bedrijf dat ook wegen aanlegt, won de aanbesteding van de Provincie ter waarde van 80 miljoen euro. Boskalis start begin volgend jaar met de eerste werkzaamheden.

Zo wordt de volgende stap gezet in de aanleg van de nieuwe N69, ook wel Westparallel. Een weg die al decennialang onderwerp van discussie is. In juni gaf de Raad van State groen licht voor de aanleg, na jaren van juridische procedures. Na dat besluit kunnen de eerste werkzaamheden nu echt bijna van start.

Verkeerschaos

Daarmee moet een einde komen aan jaren van verkeerschaos op huidige N69, die dwars door Valkenswaard en Aalst loopt. De nieuwe Westparallel begint ten zuiden van Valkenswaard en loopt richting het noordwesten, met de A67 als eindpunt. De weg moet in 2021 klaar zijn. Daarna is Boskalis nog tien jaar verantwoordelijk voor het onderhoud.

Het is overigens nog niet helemaal zeker dat de Westparallel aangesloten kan worden op de A67. De aanleg van het knooppunt zou mogelijk leiden tot schade aan beschermde Natura 2000-gebieden. De gemeente Veldhoven moest maatregelen nemen om extra stikstofuitstoot te compenseren. Alleen de Nederlandse stikstofwetgeving voldoet waarschijnlijk niet aan Europese Normen. Het project lag daarom stil.

De gemeente Veldhoven denkt nu alsnog een oplossing te hebben gevonden. De aanleg van 5600 vierkante meter nieuwe natuur bij landgoed Valkenhorst zou de extra stikstofuitstoot voldoende moeten compenseren. Plannen die deze maand worden voorgelegd aan de gemeenteraad van Veldhoven.

Baggeraar

De aanbesteding voor het aanleggen van dat knooppunt bij Veldhoven is nog niet definitief gegund, laat de gemeente weten. Wel is een voorlopige overeenkomst gesloten met de aannemerscombinatie Van Gelder/Mobilis. ,,Zij voeren ontwerpwerkzaamheden uit”, zegt een woordvoerder.

Boskalis is van oudsher bekend als baggeraar. Na een serie van overnames heeft het bedrijf zich gespecialiseerd als maritiem dienstverlener en aanlegger van auto- en spoorwegen. De hoofdvestiging van het bedrijf ligt in Papendrecht. De voorlopige gunning van de werkzaamheden door de Provincie is in december definitief. Tot die tijd wil Boskalis niet reageren op inhoudelijke vragen.