De nieuwe locatie voor een bouwloods voor wagenbouwers in Veldhoven werd dinsdagmorgen ingezegend.
Volledig scherm
De nieuwe locatie voor een bouwloods voor wagenbouwers in Veldhoven werd dinsdagmorgen ingezegend. © DCI media/Jean Pierre Reijnen

Bouwlocatie voor Veldhovense wagenbouwers ingezegend

VELDHOVEN - Carnaval minnend Veldhoven verzamelde zich dinsdagmorgen bij een perceel aan de Heerseweg. Zij waren getuige van de ludieke inwijding van de nieuwe bouwlocatie voor carnavalswagens.

Terwijl de Fistkapel een vrolijk deuntje blaast, gaat PrinsEs d’n Urste voorop in de polonaise. Naast Hare Dorstlustige Hoogheid en jeugdprinses Stella was ook wethouder Hans van de Looij aanwezig, de SOK, alle carnavalsverenigingen, wagenbouwers, het college van ex-prinsen en enkele Veldhovense boaskes.

Vanaf een keukentrap dankt Henri Smets van cv De Brassers de gemeente voor het beschikbaar stellen van de locatie. Het terrein naast bloemenvereniging Flora is nu nog een grote modderpoel, maar hier verrijst straks een nieuw onderkomen voor de wagenbouwers. Wethouder Van de Looij legt uit dat de carnavalsclubs de huidige bouwlocatie aan de Roskam moeten verlaten vanwege nieuwbouwplan Huysackers. Hij spreekt de hoop uit dat op deze plaats de komende tien jaar gebouwd kan worden zodat Rommelgat van een mooie optocht kan blijven genieten.

Alle aanwezigen mogen een object in een grote ton doen. Van Vriendengroep De Zware Mannen verdwijnt een shirt in de ton. ,,Het shirt waarmee wij zeven jaar geleden als carnavalsclub begonnen”, zegt Dré Dillen.

Verrassing

De Rommelgatse boaskes zorgen voor een grote verrassing. ,,We hebben de koppen bij elkaar gestoken en de handen diep in de zakken”, zegt boaske Ron van de Weijer. Even later mag PrinsEs het mooie bedrag van 9.000 euro op een cheque schrijven. Dan verruilt de carnavalsprinses voor even haar scepter voor de bedieningshendel van een graafmachine. Onder leiding van de kraanmachinist graaft zij een gat voor de ton. Smets: ,,Over 22 jaar mag jeugdprinses Stella de ton weer opgraven.”

Terwijl de kraanmachinist samen met Ad Welten het gat dichtgooit, knallen carbidkanonnen en ploppen de eerste kroonkurken van bierflesjes. Symbolisch worden dan de eerste piketpalen de grond ingeslagen. Het SOK doet vervolgens nog een oproep voor locaties waar de wagens tijdelijk gestald kunnen worden. Gegadigden kunnen hiervoor contact opnemen met optochtvoorzitter Roel de Win op nummer 06-30457575.