Erwin Vermeulen uit Veldhoven is één van de dierenactivisten die is opgepakt voor insluiping in de konijnenstal van Henk Oonk in Vragender.
Volledig scherm
Erwin Vermeulen uit Veldhoven is één van de dierenactivisten die is opgepakt voor insluiping in de konijnenstal van Henk Oonk in Vragender. © Irene Wouters

Brabantse dierenactivisten weer vrij na insluiping in konijnenstal, nieuwe acties op komst

VELDHOVEN/VUGHT - De twee Brabantse dierenactivisten die in de nacht van woensdag op donderdag zijn opgepakt in een konijnenstal in het Gelderse Vragender, zijn donderdagmiddag na verhoor weer vrijgelaten. Zij blijven nog wel verdachte in deze zaak, die voor onderzoek bij het Openbaar Ministerie ligt.

Quote

Arrestatie is het risico van het vak en houdt ons niet tegen om de misstanden in de vee-industrie aan de kaak te blijven stellen.

Erwin Vermeulen, Dierenrechtenactivist

De twee mannen werden die bewuste nacht rond 01.30 uur op heterdaad aangehouden, nadat konijnenfokker Henk Oonk hen had betrapt in één van zijn stallen. Het gaat om de 34-jarige dierenrechtenactivist Peter Jansen uit Vught, beter bekend als de vegan streaker. De tweede verdachte is Erwin Vermeulen (49) uit Veldhoven, zo bevestigt hij zelf. Hij sluit niet uit dat er nieuwe acties aankomen.

Vermeulen is onder meer aangesloten bij dierenrechtenorganisatie Animal Rights en spreekt van ‘verderfelijke uitwassen in de konijnenhouderij’ als reden voor de insluiping in de stal in Vragender. ,,De konijnen leiden er een verschrikkelijk leven in kleine kooitjes, duizenden moederdieren worden gebruikt als fokmachines. Wij moeten daar aandacht voor vragen”, zegt Vermeulen vrijdagmorgen in een toelichting.

De Veldhovenaar zegt dat voor de stallen van Oonk is gekozen omdat de Achterhoekse konijnenfokker ‘regelmatig in de media verschijnt om te vertellen hoe geweldig hij bezig is’. Volgens Vermeulen geeft dat een vertekend beeld. ,,De konijnenhouderij is één van de meest verderfelijke uitwassen van de vee-industrie in Nederland. Daar vragen wij aandacht voor.”

Gemaakte beelden gewist door politie

Vermeulen en zijn kompaan Jansen waren bezig met het maken van opnames in de stal, toen agenten hen arresteerden. De camera’s en beelddragers zijn volgens Vermeulen in beslag genomen en er stonden geen beelden meer op toen de twee de apparatuur terugkregen. Vermeulen is daar niet over te te spreken. ,,De politie had die beelden niet mogen wissen, het is voor ons bewijsmateriaal om aan te tonen waarom wij dit doen.”

Oonk zei donderdag dat hij al voor de tweede keer dit jaar bezoek kreeg van activisten in zijn stal. Vermeulen kijkt daar niet van op, maar ontkent iets te maken te hebben met de eerdere indringing. ,,Het was woensdag de eerste keer voor mij in de stallen in Vragender”, zegt hij.

Quote

Een boer moet zich veilig kunnen voelen op zijn eigen bedrijf

Marc Calon, LTO

Vermeulen benadrukt dat de acties van dierenrechtenactivisten niet specifiek op Oonk zijn gericht, maar op de konijnenfokkerij in het geheel. Zijn aanhouding stopt hem niet door te gaan met zijn acties. ,,Zo’n arrestatie is het risico van het vak en houdt ons niet tegen om de misstanden in de vee-industrie aan de kaak te blijven stellen.”

Politie was snel ter plaatse

De activisten moeten er dan rekening mee houden dat zij vaker opgepakt worden, want boerenorganisaties LTO Nederland en de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) hebben afspraken met de politie om dierenextremisme beter in kaart te brengen. Onderdeel daarvan is dat de politie meteen in actie komt als activisten op een erf worden betrapt, zoals afgelopen week in Vragender. Daar waren agenten zeer snel ter plekke na het belletje van Oonk.

LTO is absoluut niet te spreken over de actie van de activisten en noemt deze ‘schandalig’. ,,Een boer moet zich veilig kunnen voelen op zijn eigen bedrijf. We ondersteunen hem waar we kunnen. Onze complimenten voor de snelle en goede reactie van de politie”, laat Marc Calon van LTO weten.