Brandweerwedstrijd in Veldhoven 'geeft hetzelfde gevoel als een echte inzet’

VideoVELDHOVEN - ,,Help, de kinderen liggen nog binnen!” Wild gebarend klampt Kim van Rooy een brandweerman aan die zojuist bij Het Witte Wiel uit zijn wagen is gestapt. Het kinderdagverblijf vormde zaterdag het decor van een brandweeroefening.

De hele dag loeit het brandalarm in het pand. In het met rook gevulde gebouw ligt een monteur op de grond en vier baby’s in slaapkamertjes. Via babyfoons is het gehuil op verschillende plaatsen in de opvang te horen. Het scenario is geschreven door Marthijn van den Broek van het organiserende korps Veldhoven. ,,We oefenen vrijwel nooit met kindjes. Op deze locatie kunnen de deelnemers eens een keer met zo’n babybedje stoeien. Het hekje is heel lastig te openen terwijl haast is geboden.”

Vaardigheidstoets

Zeven korpsen namen met een team deel aan de vaardigheidstoets van het Algemeen brandweer Wedstrijd Comité. Waarnemers volgen de brandweerlui tijdens de wedstrijd om te zien hoe er gewerkt wordt. Om het pand binnen te komen, wordt er met een motorzaag een deur verwijderd. Het gebouw wordt verkend, slangen uitgerold en brandweerlieden met perslucht gaan naar binnen. Al snel worden de eerste baby’s afgeleverd bij het gewondennest. De Veldhovense Martine van Rhee doet normaal mee met een damesteam, maar vandaag speelt ze ambulanceverpleegkundige. ,,We vangen de slachtoffers op. Op een gegeven moment hebben we het zo druk dat de brandweerlieden zelf een baby moeten reanimeren.” Caroline van Vroenhoven zit in het dagelijks leven op de ambulance. Zij geeft elk team na afloop uitleg over kinderreanimatie. ,,Het is een van de meest heftige dingen die je kunt meemaken. Naast de borstcompressie mag de beademing absoluut niet worden vergeten”, drukt zij de teams op het hart.

Roy van Maasakkers zit na afloop van de wedstrijd met een rood hoofd van de inspanning uit te puffen. Het lid van het korps uit Valkenswaard ziet de wedstrijd als een prima oefening. ,,Het geeft hetzelfde gevoel als een echte inzet.” Zijn collega Kim Bakermans houdt ook van de wedstrijden. ,,Keihard werken en laten zien wat je geleerd hebt.”

Kim van Rooy en Anouk Pijnenburg namen vanuit Het Witte Wiel deel aan de oefening. Beide dames hopen dat ze nooit een brand zullen meemaken. ,,We weten nu hoe we moeten reageren. Het is een leerzame dag voor ons.”

Volledig scherm
Een brandweerman draagt een 'baby' naar buiten © Ad Adriaans
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Waarom een fusie voorlopig van de baan lijkt in de Kempen: ,,De folklore van het kleine verschil”
  PREMIUM

  Waarom een fusie voorlopig van de baan lijkt in de Kempen: ,,De folklore van het kleine verschil”

  KEMPEN - Schaalvergroting in gemeenteland blijkt telkens weer lastig te realiseren. Steeds weer borrelt de behoefte om de eigenheid te benadrukken op. In Nuenen leidt het tot afzetten tegen de grote stad, in de Kempen ligt het ingewikkelder. Voorstanders van fusie zien de Kempen als een onwrikbare eenheid. Wat hebben ze dan met elkaar gemeen? En als ze zo op elkaar lijken, waarom lukt een fusie dan niet?
 2. Artsen en patiënten MMC Veldhoven blij met operatierobot
  PREMIUM

  Artsen en patiënten MMC Veldhoven blij met operatiero­bot

  VELDHOVEN - De Senhance operatierobot is nog geen maand in gebruik in de extra grote operatiekamer van het Máxima Medisch Centrum. Maar urologen Kevin de Laet en Laurent Fossion raken nu al niet uitgepraat over de mogelijkheden en kwaliteiten van hun nieuwe gereedschap, waarmee ze meer precisie operaties kunnen uitvoeren op moeilijk bereikbare plekken diep in de buikholte, zoals de prostaat. Het MMC is het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze robot heeft.