Volledig scherm
De weg richting Koningshof is afgesloten. © ED

Conferentie Eritreeërs in Veldhoven verboden: 'Koningshof moet vrijdag om 20.00 uur leeg zijn'

UpdateDEN BOSCH - De conferentie van Eritreërs in Veldhoven blijft verboden, zo heeft de rechter na een kort geding bepaald. Volgens burgemeester Jack Mikkers betekent dat dat Koningshof 'vanavond om acht uur leeg moet zijn'. De weg vanaf Veldhoven richting het conferentieoord is afgezet. Enkel bestemmingsverkeer mag erdoor.

Bij de gemeente liggen ondertussen aanvragen van voor- en tegenstanders van de conferentie om zaterdag (opnieuw) te mogen demonstreren. Daar moet nog over besloten worden.

Het kort geding was aangespannen door de Stichting Nederlands Eritrees Platform, die speciaal voor de conferentie opgericht blijkt te zijn. De bijeenkomst zelf is voor en door de jongerenafdeling van de enige toegestane partij in dat land.

Mikkers
Burgemeester Mikkers greep gisteravond in met een noodwet die voortgang van de conferentie verbiedt, nadat er heftige rellen om het conferentieoord/hotel Koningshof waren.

Tijdens het kort geding bleek hij bijzonder verbolgen over het feit dat Koningshof al maanden met de organisatie in gesprek was over het evenement. Koningshof wist ook volgens hem dat er speciale veiligheidsmaatregelen nodig waren; de organisatie had zelf al zestig ordebewakers ingeschakeld.

'Onbegrijpelijk'
Mikkers noemt het onbegrijpelijk dat er geen enkel signaal is geweest richting gemeente of politie van wat hen te wachten stond. "We konden daarom op voorhand ook geen voorzieningen treffen."

Hij moest daarom meteen naar het zware middel van de noodwet grijpen. De rechter besloot dat de bestuurder dat terecht deed, minder zware maatregelen zouden te weinig effect hebben na de escalatie gisteren.

24 uur respijt
De advocaat van de Stichting (die als enige namens hen in de zaal was) had gevraagd of bij voortduring van het verbod de ruim vijfhonderd gasten in ieder geval nog in het hotel mochten blijven. De burgemeester sloot dat meteen uit. De mensen hebben al 24 uur respijt gekregen van hem. En hij ziet een verantwoordelijkheid voor Koningshof, onderdeel van de grote NH hotelketen. die liet al weten dat er door de Pasen nergens ruimte is, maar zag zich ook niet verantwoordelijk. Advocaat B. Walraven vond dat de burgemeester er zich zo wel makkelijk vanaf maakte door zich terug te trekken.

Mikkers is meteen na de uitspraak richting Veldhoven vertrokken om met 'alle betrokkenen' te proberen dit zo ordentelijk mogelijk te regelen 'zodat we allemaal een vredig Pasen kunnen ingaan'.

Demonstrant dolbij
Demonstrant Meconnen Zerie is dolblij met de uitspraak van de rechter. “Dit is geweldig nieuws! Dit is een belangrijk signaal, voor de hele wereld. We hebben ons doel bereikt.”

Volledig scherm
Meconnen Zerie. © Rob Burg

Zerie is niet bang om in de publiciteit te komen, ook al is 'de arm van de dictatuur lang' en heeft hij ook familie wonen in Eritrea. “De emmer is vol. En met zwijgen bereik je niks", laat hij weten.

Volledig scherm
Demonstranten donderdag bij Koningshof. © Jean Pierre Reijnen