Volledig scherm
De dag van het ambacht © Ad Adriaans

Dag van het Ambacht in Veldhoven: Als het nodig is, gaat de trukendoos open

VELDHOVEN – Belangstellend kijken Annie van der Weij en haar dochter Lilian van der Wijst toe als Daphne Hobbelen in Glasatelier Lichtinzicht bezig is met een glas-in-loodraam. Moeder en dochter bezoeken het glasatelier in het kader van de Dag van het Ambacht welke zaterdag plaatsvond.

Ze vinden het een leuk initiatief. “We kunnen hier kennismaken met het ambacht. Het is mooi wat hier te zien is.”

Handwerk, maatwerk, kwaliteit, vakmanschap en passie. Het komt allemaal terug in het ambacht dat Johan van Geffen uitoefent. De reparateur van blaasinstrumenten zit al 23 jaar in het vak. “Er is geen opleiding voor. Ik leerde het vak in Oostenrijk. Veel gereedschap heb ik zelf gemaakt. We kunnen vrijwel alles repareren. Als het nodig is, gaat de trukendoos open”, aldus Van Geffen.

Twaalf jaar geleden begon Mieke Langenhuizen met het vlechten van manden. “Ik leerde het van andere vlechters. Er zijn geen scholen waar je dit ambacht kunt leren. Ik ga veel naar Engeland, Frankrijk en Denemarken om nieuwe technieken te leren.” Inmiddels geeft ze in haar vlechterij aan de Binnenweg zelf cursussen en bezoekt ze scholen voor workshops. De publieke belangstelling valt haar tegen. “Het is beter om de Dag van het Ambacht op zondag te houden”, tipt zij de organisatie.