Patricia en Henk Visser.
Volledig scherm
Patricia en Henk Visser. © Kees Martens/DCI Media

De Grote Quiz van Veldhoven gaat digitaal

VELDHOVEN - De Grote Quiz van Veldhoven gaat digitaal. Aanvankelijk stelden de organisatoren nog de vraag aan hun Facebookvolgers of ze liever wilden opschuiven naar het najaar of een jaar wilden overslaan. Deze week kwam de aankondiging dat de quiz digitaal gaat.

,,We hadden bijna al het werk al gedaan voor de quiz en bovendien worden straks heel veel activiteiten opnieuw gepland. Bovendien hebben mensen nu toch iets leuks te doen. We kunnen niet de volledige quiz doen, maar we maken een selectie”, vertelt Henk Visser, die samen met Patricia Visser, Marlies van Vliet, Suzie Bergman en Dennis van Hout de organisatie vormt.

Netwerk

Zelf maken ze nu de voorbereidingen op afstand af. Zo moeten er nog alternatieven voor de buitenopdrachten worden bedacht en zoeken ze naar het beste online medium. ,,Er zijn nu veel initiatieven. Ik nam deel aan een pubquiz via Facebook Live, dat stotterde en haperde. Wij zoeken naar middelen waarbij we het netwerk zo min mogelijk belasten.”

Het plan is nu om een pdf-­bestand van het boek te maken en ­alleen de teamcaptains antwoorden te laten inzenden. ,,De grap is dat verschillende teams afzonderlijk van elkaar toch als team moeten samenwerken. Met welke middelen is aan hen, maar we gaan straks zeker tips en tricks geven. De uitdaging voor de teams wordt om alles te coördineren.”

Charme van de chaos

Ondanks het alternatief hadden Visser en zijn medequizmasters liever een gewone quiz gehad. ,,Natuurlijk missen we de charme van de chaos in die woonkamers waar mensen bij elkaar zaten, en de buitenopdrachten waar mensen bij elkaar komen. Maar deze werkwijze heeft ook voordelen voor ons, het nakijken wordt bijvoorbeeld een stuk makkelijker.”

De inschrijfavond van 1 april vervalt. Nu de quiz digitaal is, gaat de inschrijving anders verlopen. Hoe en wanneer maakt de organisatie later bekend. Ook komt er waarschijnlijk een mogelijkheid voor splinterteams, samengesteld uit individuen en kleine groepen. Speciaal voor mensen die wel willen inschrijven, maar geen team kunnen samenstellen dat groot genoeg is.

Prijzen

De quizmasters proberen de quiz dit keer gratis te maken. ,,Alle sponsors zijn afgezegd, zij leveren normaal producten die in de tassen gaan, maar dat gaat dit jaar niet door. We werken altijd met een budget van nul en denken nu nog na over hoe we iets leuks met prijzen kunnen doen. Voor ideeën houden we ons aanbevolen.”

Voor wie zich alvast wil voorbereiden: deelnemers kunnen ervan op aan dat er een vraag over de actualiteit/corona in zit.