Volledig scherm

Definitief groen licht voor aansluiting Westparallel

VELDHOVEN - De aansluiting van de nieuw aan te leggen N69 (westparallel) op de Veldhovense Kempenbaan gaat definitief door. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist.

Daarmee komt vooralsnog een einde aan jarenlang juridisch getouwtrek rondom de westparallel. Die weg moet de drukke provinciale weg die dwars door Valkenswaard en Aalst loopt ontlasten. De nieuwe weg loopt vanaf de Belgische grens richting Veldhoven, tussen Dommelen en Riethoven door.

Dat tracé was al definitief. Maar de aansluiting van de westparallel aan de A67 en Veldhovense Kempenbaan was nog onderwerp van discussie bij de Raad van State. Een essentieel onderdeel van de weg. Zonder aansluiting geen westparallel.

De gemeente Veldhoven moest bij de hoogste bestuursrechter onderbouwen dat die aansluiting er wel moest komen, ondanks nadelige gevolgen voor de natuur. Dat heeft de gemeente gedaan. ,,De gemeente Veldhoven heeft goed onderbouwd dat er dwingende redenen zijn voor de aanleg van deze infrastructuur, dat er geen alternatieven zijn, en dat er natuurcompensatie plaatsvindt”, schrijft de Raad van State.

Onder meer Stichting Oplossing N69, Bewonersoverleg Dommelen en de Brabantse Milieufederatie uitten bezwaren tegen de nieuwe weg en aansluiting. Zij vrezen dat extra stikstofuitstoot het beschermde natuurgebied Leenderbos, Groote Heide & De Plateaux zal aantasten.

Die bezwaren waren reden voor de Raad van State een definitief besluit over de aansluiting uit te stellen, in verband met het Nederlandse stikstofbeleid. Dat zogenoemde PAS (Programma Aanpak Stikstof) lag onder vuur in Europa. Het PAS-beleid werd vernietigd door de Raad van State.

Volledig scherm
De plannen bij de N69 van bovenaf gezien. © ED

Om de aansluiting toch aan te kunnen leggen, liet de gemeente Veldhoven een zogeheten ADC-toets uitvoeren. Via die toets toonde de gemeente aan dat de aansluiting er moet komen, ondanks mogelijke nadelige gevolgen voor de natuur.

De aanpassing van de wegen verbetert volgens de Raad van State de bereikbaarheid van bedrijventerrein De Run in Veldhoven. Ook helpt de nieuwe weg ‘bij aan het oplossen van leefbaarheids- en verkeersveiligheidsproblemen in Veldhoven, Valkenswaard, Waalre en Aalst’, aldus de hoogste bestuursrechter. ,,Er zijn dus dwingende redenen van groot openbaar belang voor het project.” Bovendien neemt Veldhoven voldoende maatregelen om de natuur te compenseren, stelt de Raad van State in haar uitspraak.

Volledig scherm
Drukte op de Kempenbaan bij de aansluiting van de N2 in Veldhoven © FotoMeulenhof