Volledig scherm
De dementiesokken © fotopersburo Bert Jansen

Dementiesokken moeten taboe helpen doorbreken in Veldhoven

VELDHOVEN - Wie het onderzoek naar dementie en de ondersteuning van mantelzorgers een warm hart toedraagt, kan bij SWOVE en de Bibliotheek Veldhoven voortaan zogenaamde dementiesokken kopen. Het zijn twee verschillende sokken die symbool staan voor de verwarring die mensen met dementie kunnen ervaren. 

De sokken kunnen een opening bieden voor een gesprek over dementie. Een van de eerste paren werd maandag uitgereikt aan Tonny Rutten, sinds tien jaar mantelzorger voor haar man Leo.

Luisterend oor

Rutten bezocht vijf jaar geleden het dementiecafé van SWOVE. ,,Dat kwam zó op me af. Ik dacht speelt dat bij ons ook?” Medewerkers van SWOVE nodigden haar uit te komen praten. Het luisterend oor zonder oordeel en de erkenning en herkenning vond ze heel belangrijk. ,,Ze hebben mij als mantelzorger geleerd goed voor mezelf te zorgen en dat doe ik. Ik heb mijn sociale contacten wel, maar het is heel erg als je je man zo ziet afglijden”, vertelt Rutten hoorbaar en zichtbaar geraakt. ,,Ik ben 50 jaar getrouwd, maar ben mijn man al tien jaar aan het verliezen.”

Ruttens man krijgt nu een onderzoek op de geheugenpoli om te kijken wat er aan de hand is. De kans is groot dat hij leidt aan vasculaire dementie. ,,Bij deze vorm van dementie spelen stress en alcohol regelmatig een rol. Dat is iets dat bij onze doelgroep het meest gaat spelen”, vertelt Carolien van der Heijden van SWOVE. Rutten: ,,Ik vind het heel belangrijk dat mantelzorgers op tijd aan de bel trekken. Ook al denk je is er wel iets aan de hand? Je gaat ook echt twijfelen aan jezelf. Achteraf merkte ik toch dat ik op tijd aan de bel had getrokken. Ik ben nu nog vitaal en niet opgebrand en voor mijn man is het alleen maar goed dat er professionele hulp komt. Ik ben er zelf heel open in.” Toch is dat niet altijd even gemakkelijk. ,,De buitenwereld is hard soms. Dan zien ze hem lopen en zeggen dat er niks aan de hand is. Heel frustrerend, want ze weten niet wat er achter de voordeur gebeurt.”

Alzheimer socks

De Alzheimer socks zijn verkrijgbaar in de maten 27 t/m 46 en kosten vijf euro per paar bij het Informatiepunt Dementie van SWOVE en bij de Bibliotheek Veldhoven. SWOVE betaalt twee euro van de zeven euro die de sokken eigenlijk kosten en drie euro van de dementiewijzer. Daarnaast is voor twee euro de dementiewijzer van de gemeente Veldhoven te verkrijgen met vragen en antwoorden over dementie en tips. Met de inkoop van de sokken en wijzers bij Alzheimer Nederland steunt SWOVE het onderzoek naar Alzheimer. Wie de sokken koopt bij SWOVE of de bieb, steunt daarmee de activiteiten en informatievoorziening van SWOVE op het gebied van dementie.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement