Demonstratiewedstrijd in Veldhoven:'Padel is wel echt heel vet'

videoVELDHOVEN - Een tot in de puntjes verzorgde opening van twee padelbanen trok zondag veel belangstellenden naar de accommodatie van tennisvereniging Metzpoint. De uitbreiding is volledig gefinancierd via een crowdfundingactie onder de eigen leden.

,,Het is een leuke sport en een verrijking voor de club", motiveert Maarten van Lisdonk de aanleg van twee padelbanen. Al dertig jaar is hij lid van de club aan de Peter Zuidlaan. Momenteel maakt hij deel uit van de padelcommissie. Van Lisdonk weet dat Guus Hiddink zo'n vijftien jaar geleden de eerste padelbaan in Nederland liet aanleggen. ,,Toen hij trainer was van Valencia maakte hij kennis met padel. 

Quote

Het is een leuke sport en een verrijking voor de club

Maarten van Lisdonk, Lid van Metzpoint

Hij vond het een ideale 'uitlooptraining' voor spelers na een wedstrijd en liet een baan aanleggen op De Herdgang." Begin dit jaar opende Hidding de honderdste baan in Nederland en momenteel kan al op ruim tweehonderd banen op zo'n honderd locaties worden gespeeld. Het zwaartepunt ligt daarbij op Brabant. De aanleg van één baan kost gemiddeld zo'n 60.000,- euro, weet Van Lisdonk. Bijzonder is dan ook dat de financiering van de twee banen volledig via crowdfunding vanuit de eigen leden heeft plaatsgevonden.

Niene Kaiser zit ook in de padelcommissie maar had nog niet de kans om op de baan te spelen. Deze middag loopt ze rond met een schaal hapjes voor de bezoekers. ,,Met de commissie hebben we een clinic gedaan in Best. Padel is heel anders dan tennis. Je kunt de wand erbij betrekken, dus je moet tactisch spelen." De glazen wand is gemaakt van 10 millimeter dik gehard veiligheidsglas. Aan de zijkant van de baan is deze drie meter hoog en vier aan de korte zijde. ,,Daar loop je niet zomaar doorheen", weet Stijn Simons.

Volledig scherm
Simons in actie tijdens de demonstratie in Veldhoven. © Ad Adriaans

 De Veldhovenaar speelde de afgelopen twee jaar met een team van 't Root uit Asten in de topklasse en werd twee keer tweede van Nederland. Het komende seizoen komt hij met dit team uit voor TV Metzpoint. De puntentelling bij padel is hetzelfde als bij tennis. ,,De wedstrijden duren doorgaans minder lang omdat je altijd de bal binnen bereik hebt. Je hoeft dus tussen de punten door niet zo lang te wachten", legt Simons uit. Hij vindt padel goed te combineren met tennis. ,,Padel speel je twee tegen twee. Het is dynamischer en minder explosief, dus minder belastend voor je lichaam. Jong en oud kan het doen."