Art4U-docent Miranda Dijkstra geeft een blazersklas in groep 6 van basisschool Sint Jan Baptist in Veldhoven.
Volledig scherm
Art4U-docent Miranda Dijkstra geeft een blazersklas in groep 6 van basisschool Sint Jan Baptist in Veldhoven. © FotoMeulenhof

Directeur muziekschool Art4U: ‘Muziek maakt creatief en flexibel’

VELDHOVEN - Jack Gooyaers van muziekschool Art4U kreeg één van de vier vaantjes van de kartrekker van het project ‘Méér Muziek in de klas’ in Helmond.

Het vaantje van stichting Méér Muziek in de klas staat symbool voor Helmond dat het stokje doorgeeft aan volgende regio’s die naar een muziekakkoord toewerken. Zo’n akkoord, zoals in Helmond woensdag is ondertekend in het bijzijn van koningin Máxima, moet zorgen voor muziekonderwijs met een structureel karakter. Lotte Bosma van Méér Muziek in de klas: ,,De akkoorden leggen we het liefst op lokaal niveau vast, omdat dat het meest duurzaam is en de financiering in de eigen regio makkelijker is. Art4U (dat vestigingen heeft in Veldhoven, Eersel en Bergeijk, red.) is al best ver en heeft al afspraken met verschillende partijen.”

Uitlenen

Naast de scholen zijn dat bijvoorbeeld de korpsen, die instrumenten uitlenen voor gebruik op de scholen. Het officiële document mag er dan nog niet zijn, maar Art4U verzorgt al structureel muziekonderwijs op alle reguliere basisscholen in haar verzorgingsgebied en ook enkele scholen voor speciaal onderwijs.

Kinderen op de basisscholen krijgen vanaf de kleutertijd muziekonderwijs. In groep 3 en 4 wordt zingen afgewisseld met instrumenten als boomwhackers (plastic buizen die elk een andere toon voortbrengen) en noten leren lezen.

In de jaren daarna maken kinderen in blokken kennis met verschillende instrumenten van ukelele tot blaasinstrumenten. Scholen hebben voor kinderen in groep 7 en 8 de optie om ze zelf een popsong te laten schrijven, waarbij de winnaar een clip mag opnemen. Of ze kunnen kiezen voor een kennismaking met het dj-vak of begeleiding bij de eindmusical.

Positieve sfeer

Op basisschool Dick Bruna geven vakdocenten al een aantal jaren les. Wendy Piepenbrock is leerkracht van groep 8 en haar leerlingen werken nu aan een popsong. ,,Niet alle leerkrachten geven graag zelf muziekles, dus het is fijn dat we een beroep kunnen doen op vakdocenten. Tijdens de muziekles zijn de leerlingen echt superenthousiast. Het zorgt voor een positieve sfeer in de groep, waar we nog dagen op teren.”

De muziekschool gebruikt de gemeentelijke subsidie die zij krijgt voor binnen- en buitenschoolse muzieklessen. Daarnaast loopt nog tot en met 2021 de landelijk subsidie Muziekimpuls. Art4U probeert ook 15.000 euro te krijgen via Muziekmatch, een impulsregeling voor structureel muziekonderwijs in het basisonderwijs.

Daarnaast hoopt ze ook het bedrijfsleven te overtuigen om bij te springen. Directeur Jack Gooyaers: ,,Muziek draagt wezenlijk bij aan de ontwikkeling van toekomstige werknemers. Werknemers van de toekomst moeten creatief en flexibel zijn en kunnen samenwerken. Door muziek te maken, leer je dat.”