Volledig scherm
© Thinkstock

Duizend laptops ASML naar scholieren uit arme gezinnen

VELDHOVEN - Gratis: duizend laptops, drie jaar oud, technisch perfect in orde, voorzien van Windows 10. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar het klopt wel.

Stichting Leergeld Veldhoven-De Kempen krijgt deze duizend laptops van ASML. Dat loopt via ASML Foundations, dat onderwijsprojecten steunt in de zestien landen waar de Veldhovense multinational vestigingen heeft. 

De laptops gaan naar scholieren uit het werkgebied van de stichting die maandag beginnen op middelbare scholen en van wie de ouders onvoldoende middelen hebben om zelf een laptop te betalen. Voorzitter Wil van Egmond is bijzonder blij met de gift. De eerste driehonderd laptops zijn al uitgereikt aan de kinderen, de overige zevenhonderd volgen in de loop van het schooljaar. 

Extra gift

ASML Foundation steunt stichting Leergeld al vele jaren. Maar de duizend laptops vormen een extra gift. ,,Het idee komt van onze bestuursvoorzitter Peter Wennink", zegt Christel Keizer, die de foundation leidt. ,,We moesten versneld veel laptops vervangen omdat we naar een ander systeem zijn overgegaan. Peter zei: waarom geven we die laptops niet aan Leergeld?” Zo gezegd, zo gedaan. 

De laptops gaan eerst naar het bedrijf Sims in Eindhoven, dat computers herstelt en weer uitgeeft. Daar worden alle bestanden en software verwijderd en ondergaan alle apparaten een grondige opknap- en controlebeurt. Daarna wordt besturingsprogramma Windows 10 geïnstalleerd. Dat doet Sims voor een sterk gereduceerd tarief. Het bedrijf neemt de laptops aan het einde van hun levensduur terug voor recycling. 

,,Het zijn hele goede laptops, prima geschikt voor gebruik op school”, verzekert Keizer. ,,We willen een steentje bijdragen aan de samenleving. Scholen verplichten leerlingen om een computer aan te schaffen, maar dat wordt niet vergoed.” 

Eisen

Wil van Egmond is eerst met de leiding van de meest betrokken scholen gaan praten. Dat zijn het Sondervick in Veldhoven, het Rythovius in Eersel, Were Di in Valkenswaard en Pius X in Bladel. Want hij moest zeker weten dat de ASML-laptops  voldoen aan de eisen die de scholen daaraan stellen. 

ASML Foundations heeft toegezegd om de komende drie jaar laptops die uit de roulatie gaan ook door te sturen naar stichting Leergeld. Dat zullen er niet zoveel zijn als nu in één keer. Maar het geeft wel continuïteit aan het project en maakt de stichting voor scholen ‘een fatsoenlijke gesprekspartner', stelt Van Egmond. De gift kan voor veel ouders met lage inkomens een uitkomst zijn, weet hij. ,,Het gaat over mensen voor wie een uitgave van vijfhonderd euro onoverkomelijk is.” 

  1. Balkunstenaar Touzani houdt het positief in Veldhoven

    Balkunste­naar Touzani houdt het positief in Veldhoven

    VELDHOVEN - Een flinke schare voetballertjes was afgelopen zaterdag naar het Meiveld van het City Centrum in Veldhoven gekomen voor een 'meet-and-greet' met Soufiane Touzani. Hij is de pionier van het freestyle voetbal en de koning van de hooghoudtrucs. Touzani had voor zijn jonge fans méér in huis dan het laten zien van zijn voetbalkunsten. Hij bracht vooral een positieve boodschap. ,,Heb vertrouwen in de toekomst. Het maakt niet uit wat je doet, als je het maar goed doet."
  2. WOZ-waarde breekt alle records: Deurne koploper in Zuidoost-Brabant met stijging 10,7 procent. Hoe zit het in jouw gemeente?

    WOZ-waar­de breekt alle records: Deurne koploper in Zuid­oost-Bra­bant met stijging 10,7 procent. Hoe zit het in jouw gemeente?

    De gespannen huizenmarkt is te voelen in de gemiddelde WOZ-waarde voor huizen. De gemeentelijke taxatie steeg dit jaar met bijna 8 procent ten opzichte van een jaar eerder, naar 248.000 euro. Dit is het hoogste niveau ooit én de hoogste stijging sinds jaren, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In Deurne steeg de WOZ-waarde vergeleken met 2018 zelfs met 10,7 procent, de hoogste stijging in Oost-Brabant.