Volledig scherm
Deelnemers Bonaken in Oersgezellig. © Ad Adriaans

Eerste Open Veldhovens Kampioenschap bonaken in café Oersgezellig

VELDHOVEN - Een blokje biljartkrijt ligt de hele zaterdagmiddag onaangeroerd op de bar van café Oersgezellig. De Oerlese uitspanning vormde het toneel van het eerste Open Veldhovens Kampioenschap Bonaken.

Krom. Recht. Wip. Eruit. Erin. Het zijn bekende termen in de wereld van het bonaken; een kaartspel dat in een café aan de bar gespeeld wordt. Normaal gaat het om een verliezer te bepalen die vervolgens een rondje moet geven. Zaterdag ging het om de punten, maar plezier voerde de boventoon. 

Vrienden

Een vijftal Veldhovense vrienden nam vorig jaar voor het eerst deel aan het Nederlands Kampioenschap bonaken in Leimuiden. Enthousiast geworden door de ambiance van dat evenement, besloot het vijftal tot de organisatie van het Open Veldhovens Kampioenschap in hun thuishaven café Oersgezellig. ,,We hebben vooraf enkele clinics gehouden waarbij gespeeld is volgens de regels van de Stichting Bonaken Nederland. Die worden ook tijdens het NK gehanteerd", zegt Jan Sanders uit Veldhoven. 

Van de 31 bonakers kwamen er 14 uit Leimuiden en omgeving. Wim Buskermolen behoort tot de deelnemers. De voorzitter van de St. Bonaken Nederland vertelt dat het spel op de lijst Immaterieel Erfgoed staat. Daarbij is het van belang dat het spel van generatie op generatie wordt doorgegeven. ,,We moeten ervoor zorgen op die lijst te blijven. Daarom is het goed dat er ook elders in Nederland kampioenschappen worden gehouden." Leimuidenaar Daan de Vries was al drie keer kampioen van Nederland. ,,Gewoon jongens onder elkaar met een biertje erbij", verklaart hij zijn belangstelling voor het kaartspel. Hoe kreeg hij het voor elkaar om drie keer Nederlands kampioen te worden? ,,Een beetje mensenkennis en tijdens het spel goed kijken hoe anderen spelen. Je moet ook een beetje geluk hebben en ik kan goed bluffen", voegt hij eraan toe. 

Enige vrouw

De enige vrouw onder de deelnemers is de Veldhovense Elly van Gerven. ,,Al jaren rik ik met een clubje, maar dit lijkt er totaal niet op. Afgelopen woensdag leerde ik bonaken en ik vind het niet moeilijk." Frans Loijen uit Oerle merkte tijdens de clinic dat bonaken verwarrend is als je altijd rikt. ,,Het werkt anders met troeven. Bij bonaken mag je de troeven in je hand houden en je moet meer bluffen dan bij rikken." Wintelrenaar Theo van Loon die met Loijen aan een tafel zit, beaamt dat. ,,Je moet geluk hebben en durven te bluffen. Net doen alsof je heel goede kaarten hebt." 

De jongste deelnemer bleek de beste bonaker: Dave Smit (27) uit Hazerswoude. Voor de laatste plaats kreeg Eindhovenaar Peter Bierens een zwabber als prijs.