Volledig scherm
Ervaringsdeskundige Ingrid Stevelmans aan het woord bij de Psysalon in Veldhoven. © FotoMeulenhof

Eerste Psysalon in Veldhoven: 'Praat over je depressie'

VELDHOVEN - Een depressie? Maak het bespreekbaar zodat er wederzijds begrip ontstaat. Dat was een belangrijke boodschap van de eerste Psysalon die eerder deze week zo'n twintig belangstellenden meekregen in de MFA-Noord.

De Psysalon is een initiatief van Ypsilon, de vereniging van familieleden van mensen met een kwetsbaarheid voor psychose. Tejo Verdonschot is voorzitter van Ypsilon regio Eindhoven en de Kempen. Na drie keer een Psysalon in Best stond maandag de eerste in Veldhoven op de rol. ,,We beogen het taboe te doorbreken van psychiatrische patiënten. Gezien de ontwikkeling van de geestelijke gezondheidszorg wordt er een steeds zwaarder beroep gedaan op de omgeving van de patiënt. Denk aan opvang, maar zeker ook vroegsignalering."

Het thema van de avond was: winterdip of depressie? Voor de Veldhovense Wilma geldt het eerste. ,,Ik word er niet goed van. Ik zou weleens willen weten hoe lang het gaat duren." De zestiger heeft er al jaren last van in de maanden november en december. ,,Als ik er dan in januari weer vanaf was, kocht ik een bos tulpen." Dit jaar ging de dip niet over. ,,Mijn lichaam reageert op vochtig weer. Mijn energie is dan weg. Twee weken geleden dacht ik dat het over was, maar toen kwam dat pokkenweer en was ik terug bij af."

Sluimerend

De Eindhovense Ingrid Stevelmans kampte een jaar met een depressie die gerelateerd was aan een eetstoornis. Zij is inmiddels als ervaringsdeskundige werkzaam voor de GGzE. ,,Een depressie kan sluimerend beginnen. Wanneer is het tijd om hulp in te schakelen? Misschien kom je op een punt dat je het zelf niet meer kunt aangeven, maar je omgeving wel. Daarom is het belangrijk om het bespreekbaar te maken."

Mirjam Steenman (68) is manisch depressief. Heel haar leven kampt de Eindhovense al met ups en downs. ,,Thuis kon ik er niet over praten. De narigheid droop regelmatig van mij af. Later hoorde ik van mijn familie dat ze graag handvatten hadden gehad hoe daar mee om te gaan." Op de Grote Beek woonde ze een tijd samen met een groep ouderen. ,,Van hen leerde ik te leven met de dag. Dat heeft me erg geholpen."

Marion uit Veldhoven benadrukt dat er vanuit de GGzE voldoende aandacht moet uitgaan naar de familie. Al vijftien jaar kampt haar dochter met een chronische depressie. Later kwam daar nog de diagnose borderline persoonlijkheidsstoornis bij. ,,We zijn heel erg aangelopen tegen de strijd binnen ons gezin. Daarin hebben we goede begeleiding gehad vanuit de GGzE." En door erover te praten, is er inmiddels wederzijds begrip.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal en stevent af op recordjaar

    ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal en stevent af op recordjaar

    VELDHOVEN - ASML heeft in het derde kwartaal voor 5,11 miljard euro aan orders ingeboekt, de hoogste score ooit. Daarnaast zegt het bedrijf voor het lopende kwartaal een omzet van 3,9 miljard euro te boeken. Hiermee stevent ASML af op een recordjaar met een omzet van circa 11,7 miljard euro. ASML heeft in de cijfers aanleiding gezien een extra dividend uit te keren aan de aandeelhouders van 1,05 euro per aandeel.