Daan de Kort wethouder Veldhoven
Volledig scherm
Daan de Kort wethouder Veldhoven © Gemeente Veldhoven

Externe controle leerlingenvervoer Veldhoven

VELDHOVEN - De controle of taxibedrijf Van Gerwen, dat het leerlingenvervoer in Veldhoven verzorgt, zich aan de afspraken houdt, ligt niet meer in handen van de gemeente. Het college besteedt het contractbeheer per direct uit aan  Trafficon.

Ondertussen is het conflict tussen Van Gerwen en de gemeente Veldhoven nog lang niet opgelost. Al zegt verantwoordelijk wethouder Daan de Kort (VVD) wel dat hij een goed gesprek heeft gehad met Marco van Gerwen, directeur van het taxibedrijf.

Dat bevestigt Van Gerwen. Beide partijen zijn blij dat het contractbeheer nu door een externe partij gedaan wordt. ,,Dat is perfect”, zegt Van Gerwen zelfs. ,,Trafficon is een onafhankelijke partij.”

Van Gerwen heeft geen vertrouwen meer in de ambtenaar die binnen de gemeente verantwoordelijk was voor het leerlingenvervoer. Sterker nog, hij wil niet meer met de persoon in kwestie praten, zegt hij donderdag.

Kort geding

Het begin van alle wantrouwen begon vorig jaar, nagenoeg meteen nadat Van Gerwen verantwoordelijk werd voor het vervoer van kwetsbare leerlingen binnen Veldhoven. Van Gerwen zou zijn contractuele afspraken niet nakomen. Het college zegde het contract met Van Gerwen in maart van dit jaar op.

Van Gerwen spande daarop een kort geding aan. Tijdens die rechtszaak werd duidelijk dat er zeker dingen verkeerd waren gegaan bij het leerlingenvervoer. Alleen was er onenigheid over wie verantwoordelijk was. De gemeente klaagde onder meer over niet gehaalde reis- en ophaaltijden, en het slecht afhandelen van klachten.

Van Gerwen betoogde dat er na het stroeve begin problemen noch klachten waren. Uiteindelijk gaf de rechter het taxibedrijf op alle fronten gelijk. De gemeente besloot zich bij die uitspraak neer te leggen en de samenwerking voort te zetten.

Schadeclaim

Het conflict bleek daarmee niet opgelost. Van Gerwen wil geld zien voor geleden schade. De gemeente wil geen schadevergoeding betalen. ,,Maar ik heb enorme schade geleden en veel kosten gemaakt”, zegt directeur Van Gerwen. ,,Ik heb door mijn advocaat een bodemprocedure in gang laten zetten.”

In afwachting van die procedure werken de gemeente en Van Gerwen dus nog gewoon samen. ,,We bewandelen een tweeledig pad”, zegt wethouder De Kort. ,,We willen leerlingen en ouders niet in onzekerheid houden.”

De Kort zegt dat Van Gerwen het leerlingenvervoer op dit moment ‘grotendeels goed’ verzorgt. ,,Er zijn nog steeds discussiepuntjes. We hebben nog steeds een ander inzicht over de reisduur.” De Kort hoopt dat het aanstellen van Trafficon voor meer duidelijkheid gaat zorgen.

Het bedrijf is aangesteld voor de periode tot en met schooljaar 2021-2022. Dat kost de gemeente jaarlijks 48.000 euro. Voor de rest van 2019 bedraagt de rekening 12.000 euro.