Theater de Schalm in Veldhoven
Volledig scherm
Theater de Schalm in Veldhoven © Kees Martens

Extra geld voor theater en zwembad Veldhoven

VELDHOVEN - De Veldhovense gemeenteraad ging dinsdagavond schoorvoetend akkoord met hogere exploitatiekosten voor het nieuw te bouwen zwembad en meer subsidie voor Theater de Schalm. Zonder te weten hoe die kosten gedekt worden in de begroting. Moet er een nieuwe kerntakendiscussie komen?

Het waren twee bommetjes die gedropt werden in politiek Veldhoven, zomaar aan het einde van de zomer. Voor het nieuwe zwembad is de gemeente 141.000 euro duurder uit per jaar. Theater de Schalm heeft een structurele extra injectie van 4,5 ton nodig.

Wethouder Hans van de Looij (GBV) meldde aan het begin van de vergadering dat de Schalm een stuk extra subsidie, 113.000 euro, pas per 2021 krijgt. Voor de rest van de extra kosten vroeg het Veldhovense college maandagavond toestemming aan de gemeenteraad.

Vooral over de Schalm ontspon zich een flinke discussie, waarbij Pierre Bijnen van coalitiepartij GBV keer op keer benadrukte dat het grootste gedeelte van dat geld gespendeerd wordt aan huurderving en onderhoudskosten. Bijnen: ,,Dat bedrag is in de loop der jaren gewoon een tekort geweest. Dat moeten we nu rechtzetten.”

Kerntakendiscussie

Toch opperden verschillende oppositiepartijen dat Veldhoven kritisch moet kijken naar de voorzieningen. Ton Bolsius (CDA) verwees daarbij naar de kerntakendiscussie die eerder in Veldhoven gevoerd werd, zonder resultaat. ,,De problematiek die voor ons ligt is ernstig”, zei Bolsius. ,,De principiële vraag wordt steeds door alle partijen gemeden: welke voorzieningen willen wij?”

Dat de Schalm een van die Veldhovense voorzieningen moet blijven, was overigens vlug duidelijk. Geen enkele partij wil de stekker uit het theater trekken.

De partijen Veldhoven Samen Anders (VSA) en Senioren Veldhoven stemden niettemin tegen het voorstel voor extra subsidie. Veldhoven moet eerst naar het totaalpakket aan voorzieningen kijken, voor er een beslissing over de schalm genomen wordt. ,,Zolang we het overzicht niet hebben, stemmen wij tegen”, zei Gerrit Coppens van Senioren Veldhoven.

Overval

Wim Peters van VSA wilde vooral weten waarom nu extra geld vrijgemaakt moet worden, net voor de begroting bekend wordt. Het alternatief, tijdens de begrotingsbehandeling om extra geld vragen, zou nog veel slechter zijn, vond wethouder Van de Looij: ,,Dan was de raad echt overvallen.”

VSA en Senioren Veldhoven legden te weinig stemmen in de waagschaal om een besluit over de extra subsidie voor de Schalm uit te stellen. De gemeenteraad ging wat later ook akkoord met de hogere kosten voor het zwembad.

Hoe die kosten gedekt worden is nog onduidelijk. Of er echt een nieuwe kerntakendiscussie komt eveneens. Het is wachten op de begroting. ,,Wij kijken met belangstelling uit naar waar we het allemaal uit gaan betalen”, zei Peters.