Volledig scherm
Bezorgscooters van fastserviceketen Domino's Pizza. © ANP/Robin van Lonkhuijsen

Filiaalhouders Domino's winnen proces over openingstijden

VELDHOVEN /ROTTERDAM - Eigenaren van filialen van pizzaketen Domino's die voor 2016 een contract hebben gesloten met het moederbedrijf kunnen niet worden verplicht om al voor vier uur 's middags open te gaan. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam besloten. 

Een groep van 108 franchisenemers, onder wie een uit Veldhoven, kwamen in het geweer toen moederbedrijf Domino's hen wilde verplichten om al om tien uur 's ochtends de deuren te openen. Dat was niet opgenomen in de contracten die voor 2016 waren afgesloten. Zij stapten naar de rechter in Rotterdam. Die oordeelde dat de franchisenemers in hun recht staan. 

Voor franchisenemers die na 2016 een contract afsloten geldt wel dat zij verplicht kunnen worden al om tien uur in de ochtend open te gaan. 

Domino's werd tevens veroordeeld in het betalen van de gerechtelijke kosten en de rekening van advocaat die de 108 franchisenemers hebben ingehuurd, samen ruim 3700 euro.  

De franchisenemers klagen over meer dan de openingstijden. Zo zou Domino’s tal van zaken doorrekenen en opleggen tegen hoge kosten en tarieven, zoals winkelinrichting, kassasystemen, gps-volgsystemen voor de scooters, promotie en marketing en betalingsverwerking. Het moederbedrijf ziet de winst stijgen, maar de franchisenemers zeggen daar te weinig van terug te zien.

  1. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.