Volledig scherm
Frank van der Maden.

Filmhistoricus en heemkundige Frank van der Maden uit Zeelst overleden

VELDHOVEN/TILBURG - Filmhistoricus, archivaris en heemkundige Frank van der Maden, geboren en getogen in Zeelst, is op 20 december in Tilburg overleden. Een man met een enorm doorzettingsvermogen die voor Brabant belangrijk filmmateriaal behield.

De geboren kapperszoon studeerde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen Sociaal Economische Geschiedenis met specifieke aandacht voor filmkunde. Vanuit deze studie ontstond zijn belangstelling voor cinema en het bioscoopwezen. Naast zijn betrokkenheid bij de Joris Ivens Stichting stond hij aan de wieg van Filmhuis Nijmegen (het huidige LUX), de ontdekking van de Desmet-Collectie (EYE), de Film- en Fotobank Noord-Brabant (Brabant-Collectie UvT) en de heemkundekring van zijn geliefde geboortedorp Zeelst.

Zeelstenaren Jan Bressers en Piet Vermeulen maakten Van der Maden mee als voorzitter van heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis. Hij was nauw betrokken bij de totstandkoming van zeker tien boeken die de geschiedenis van Zeelst beschrijven. Kroon op zijn werk is de tweedelige uitgave over het leven en werk van het Zeelster schoolhoofd Jacques Cuijpers.

Al 13 jaar vocht Van der Maden tegen kanker, maar dat was niet waar zijn leven om draaide. Uiteindelijk heeft hij de strijd niet kunnen winnen, maar hij heeft tot het einde toe de regie gehad. De crematie vindt woensdag in besloten kring plaats.