Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty Images/iStockphoto

Finale slag om aansluiting Westparallel tussen Valkenswaard en Veldhoven

DEN HAAG - Voor de laatste keer werden dinsdag de messen geslepen door voor- en tegenstanders van de nieuwe N69 (Westparallel). Het verhinderen van de aansluiting op de A67 vormt een laatste kans voor tegenstanders om de weg te dwarsbomen.

Rechter Bart Jan van Ettekoven luidde dinsdag bij aanvang van de zitting in de Raad van State spreekwoordelijk de bel. De volgende ronde in het gevecht tussen voor- en tegenstanders van de Westparallel, de weg die de drukke N69 moet ontlasten, kon beginnen. Van Ettekoven: ,,Het goede nieuws is dat dit wat ons betreft ook de laatste ronde is voor een uitspraak volgt.”

Dat zou betekenen dat binnenkort een einde komt aan tientallen jaren van onzekerheid over de nieuwe weg, die eind 2021 af moet zijn. Het zou ook betekenen dat de drukke provinciale weg die dwars door Valkenswaard en Aalst loopt definitief zal worden ontlast. De nieuwe weg loopt vanaf de Belgische grens ten zuiden van Valkenswaard, tussen Dommelen en Riethoven door, richting Veldhoven.

Verschillende besluiten rondom de aanleg van de weg werden door natuurorganisaties en inwoners van Dommelen en Riethoven tot aan hoogste rechter aangevochten. Een traject van jarenlang juridisch getouwtrek dat vorig jaar beslecht leek door de Raad van State. Het nieuwe tracé werd definitief vastgelegd.

Knooppunt

Het was dan ook niet het tracé dat dinsdag onderwerp van discussie was. Het ging om het vastknopen van de Westparallel aan de A67 ten zuiden van Veldhoven. Toch was de rechtszaak dinsdag essentieel voor de nieuwe weg: zonder knooppunt geen Westparallel.

De aanleg van het knooppunt lag eerder een tijdlang stil omdat het Nederlandse stikstofbeleid onder vuur ligt in Europa. Om de zo gewenste aansluiting toch mogelijk te maken, liet de gemeente Veldhoven een toets uitvoeren. Uit die toets blijkt volgens de gemeente onder meer dat het knooppunt er wel moet komen, omdat de aanleg een ‘dwingend openbaar belang’ dient.

Muurvast

Dat belang zit ‘m volgens Veldhoven in de economie. Aan het knooppunt moeten namelijk ook Veldhovense Zilverbaan en Kempenbaan-West aansluiten. Vooral het aanknopen van die laatste weg is belangrijk voor Veldhoven. Zo krijgen werknemers van onder meer chipmachinefabrikant ASML een extra mogelijkheid om de snelweg te bereiken.

De verkeerssituatie bij ASML is op zijn zachtst gezegd niet florissant. ,,Het staat daar al 15 jaar lang muurvast”, zei advocaat Marcel Soppe, namens Veldhoven. Onzin, vonden bezwaarmakers. ,,Dwingend belang? Kom op zeg”, zei bezwaarmaker Ton Zwerts, na afloop van de zitting. ,,Dagelijks twee keer tien minuten in de file, dat is toch niet zo erg voor Nederland?” De rechter doet over enkele weken uitspraak.