Volledig scherm
Een oudere darmkanker-patiënte traint in het MMC ter voorbereiding op haar operatie. © Rechtenvrij

Fitter operatie in helpt écht, blijkt uit proef bij MMC Veldhoven

VideoVELDHOVEN - Vier weken intensieve training en voorbereiding blijkt patiënten die aan darmkanker geopereerd moeten worden te helpen. Een proef in het Máxima Medisch Centrum krijgt nu een internationaal vervolg. 

Patiënten die aan dikke darmkanker geopereerd worden, hebben minder last van complicaties als ze van tevoren vier weken lang een intensief programma doorlopen om hen lichamelijk en geestelijk fitter te maken. 

Lees onder de video verder

Een proef met 50 patiënten in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven, van wie er 20 de training kregen en 30 niet, heeft dat uitgewezen. Van de 20 getrainde patiënten zat 86 procent vier weken na de operatie alweer op hetzelfde conditieniveau als daarvoor. Bij de 30 niet-getrainden was dat maar veertig procent.  

Minder complicaties
"Dit heeft écht meerwaarde", zegt MMC-chirurg Gerrit Slooter, die het initiatief nam voor dit onderzoek. Ook had de groep getrainden minder last van complicaties zoals een blaas- of longontsteking. Zij begonnen eerder te eten, waardoor de stilgelegde darmen makkelijker op gang kwamen, en ook de gevreesde inwendige lekkages kwamen minder vaak voor. 

De proef wordt nu, behalve in het MMC, internationaal voortgezet in Canada, Frankrijk, Italië, Spanje en Denemarken. Daar gaan de komende twee jaar 714 patiënten aan meedoen. Loting moet uitmaken wie gaat trainen en wie niet. 

Subsidie
 KWF Kankerbestrijding steunt deze studie met een subsidie van 720.000 euro. De proef met de eerste vijftig patiënten in het MMC kreeg een subsidie van 95.000 euro van het Nationaal Fonds tegen Kanker. 

Het gaat om het eerste onderzoek op dit terrein ooit. Slooter denkt dat het binnen enkele jaren algemeen gebruik zal zijn om patiënten op deze wijze voor te bereiden op een zware operatie. Het onderzoek beperkt zich nu tot mensen die aan darmkanker lijden maar Slooter denkt dat dit programma  in de toekomst voor alle operaties zal worden aangeboden. Het bestaat uit vier delen: beweging, voeding, stoppen met roken en mentale ondersteuning.

Intensief
Het is voor de patiënten behoorlijk intensief, zegt de 24-jarige arts-onderzoeker Gwen Thomas. Zij hoopt over twee jaar op het internationaal onderzoek te promoveren. 
De patiënten die meetrainen moeten drie keer in de week naar het ziekenhuis, waar een fysiotherapeut hen helpt bij verbetering van hun conditie en versterking van de spieren. De deelnemers moeten veel eiwitten en multi-vitamines innemen. Rokers krijgen een intensief stop-programma voorgeschoteld. Tachtig procent kan daarna de sigaret laten staan.

Maar Thomas noemt de mentale voorbereiding het belangrijkste onderdeel. "Het gaat om ontspanningsoefeningen en omgaan met spanning, angst en depressie." Patiënten krijgen ook de kans om hun vragen af te vuren op de artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en voedingsdeskundigen. Sommige vragen verrassen haar. Een mevrouw vroeg bijvoorbeeld of ze wel een harde appel mocht eten of dat daardoor haar darmkanker zou kunnen uitzaaien. Een ander vroeg of hij wel kon fietsen met een tumor in zijn darmen.

Positief
Ook de deelnemende patiënten bleken, ondanks de zware belasting, erg positief. Sommige patiënten gingen fysiek met sprongen vooruit, zag ook arts-onderzoeker Stefan van Rooijen, die de proef in het MMC begeleidde. "Er was een oudere dame die aan het begin van het programma met een stok liep. Aan het einde liep ze de oefenruimte zonder stok uit.  Die was ze gewoon vergeten."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement