Volledig scherm
Frans van Hulst uit Veldhoven. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Geen subsidie voor natuurgebiedje in Veldhoven

VELDHOVEN - Frans van Hulst stopt met zoeken naar subsidie voor zijn natuurgebiedje. De gemeente geeft niets. Hij laat zijn gebied voor wat het is.

Zijn lapje grond zal wel wat verwilderen, weet Van Hulst. ,,Maar op een bepaald moment is het op”, zegt hij. ,,Ik laat de natuur de natuur maar.”

Van Hulst kreeg nog wel bezoek van een gemeenteambtenaar. Samen liepen ze over het terrein dat Frans van Hulst al 32 jaar bestiert. Een lapje grond ten zuiden van de A67 en camping ‘t Witven van ongeveer twee hectare groot. Maar subsidie vanuit de gemeente zat er niet in.

Van Hulst had juist herhaaldelijk om subsidie gevraagd. Hij wilde wat geld om het stukje natuur te beheren. Jaarlijks maakt hij tussen 500 en 1000 euro kosten om het stukje grond aantrekkelijk te maken voor vogels. Met het knotten van de wilgen is hij elk jaar zo’n 100 uur zoet.

Antwoord bleef uit

In december vorig jaar stuurde hij een brief naar de gemeente. Hij vroeg een kleine vergoeding, voor zaaigoed en andere werkzaamheden. Antwoord bleef uit. Hetzelfde gold voor een tweede brief. Na vragen van deze krant kwam toch contact tot stand. Dat heeft niet geleid tot een vergoeding vanuit de gemeente. Er is geen subsidieregeling om het beheer van een privaat terrein te financieren.

De gemeente opperde nog wel andere subsidievormen, bijvoorbeeld die van het Groen Ontwikkelfonds Brabant. Zelf heeft Van Hulst gesprekken gehad met Brabants Landschap voor een Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader (StiKa).

Tot dusver zonder resultaat. Nu kapt hij ermee. Ook omdat hij sinds een maand in Bergeijk woont. Het kost hem allemaal te veel moeite. Van Hulst: ,,Ik heb nog wel een halve hectare ingezaaid. Daar komen binnenkort de laatste nieuwe bloemetjes op.”