Volledig scherm
NOM-woning Veldhoven © Ad Adriaans

'Gefeliciteerd met de meest duurzame woning van Veldhoven'

VELDHOVEN – ‘Gefeliciteerd met de meest duurzame woning van Veldhoven'. Dit compliment las de familie Brugel in de verleende omgevingsvergunning voor de bouw van hun woning aan de Egel. Ze wonen nu twee weken in hun nul-op-de-meterwoning, de eerste binnen de gemeente.

“Ik wil geen CO2 meer uitstoten en ik wil iets nalaten voor de generatie na ons”, noemt Gerard Brugel zijn grootste drijfveer om een NOM-woning te bouwen.

Het hart van de NOM-woning is een kleine technische ruimte met daarin een luchtwarmtepomp, warmwaterboiler, balansventilatie en de omvormer voor de veertig zonnepanelen die op het dak liggen. De zonnepanelen leveren het hele jaar door energie. De woning is voorzien van tripleglas, 28 centimeter brede isolatieplaten, dubbele kierdichting in alle draaiende delen en overal led-verlichting. De dak- en vloerisolatie kennen een dubbele en driedubbele rc-waarde ten opzichte van de wettelijke norm.

Ambitie
“We hebben een heel comfortabel huis. Het is overal 21 graden en het tocht nergens.” Hij noemt het leven in zijn extra geïsoleerde en tochtdichte huis als het leven in een thermosfles. “De warmte die je binnen hebt, moet je binnen houden.”

De investering van acht procent extra op de bouwkosten worden in vijftien jaar terugverdiend. In 2018 start volgens planning de bouw van Huysackers, het tweede dorp binnen het plan Zilverackers. “Dit dorp wordt helemaal gasloos. De ambitie is om alle vijfhonderd woningen nul-op-de-meter te maken”, zegt Jack de Graaf, projectleider Zilverackers.