Volledig scherm
© ED

Gemeente Veldhoven pakt onveilige rotondes Sterrenlaan aan

VELDHOVEN - Er vinden de laatste tijd opvallend vaak aanrijdingen plaats op rotondes in de Sterrenlaan. Een bezorgde omwonende trok aan de bel bij de gemeente en de wijkagent. De eerste maatregelen zijn inmiddels al genomen.

Op 31 oktober was er een aanrijding op de rotonde met de Ambachtslaan en op 26 oktober en 9 november ging het mis op de rotonde met de Nijverheidslaan. Ruud Paulusse woont er vlakbij. “Als ik in de tuin zit, hoor ik vaak vloekpartijen als er weer iemand bijna is aangereden. Regelmatig wandel ik met de hond bij de rotondes en let dan op wat er aan de hand kan zijn. De laatste twee à drie maanden zie ik wekelijks wel iets gebeuren, zoals auto’s die te hard rijden. Het lijkt wel of automobilisten de rotondes zien als hindernissen die ze zo snel mogelijk willen nemen.”

Paulusse zet daarom vraagtekens bij de veiligheid rondom de rotondes en vraagt zich ook af of de verlichting ter plaatse wel toereikend is. Hij zocht contact met de wijkagent en nam onlangs met hem en een ambtenaar van de gemeente de situatie ter plaatse in ogenschouw. Hoewel bij de gemeente geen statistieken bekend zijn dat er iets aan de hand zou zijn met de rotondes, wordt er toch actie ondernomen. “Onze rotondes en de voorrangssituatie zijn keurig volgens de landelijke CROW-richtlijnen aangelegd. Dat sluit niet uit dat er wel eens sprake kan zijn van bepaald (verkeerd) gedrag. Dat is lastig om te veranderen”, laat een ambtenaar weten.

Momenteel wordt bij de gemeente intern navraag gedaan naar de verlichting bij de rotondes in de Sterrenlaan. De lichtmast bij de rotonde met de Nijverheidslaan die een maand geleden bij een aanrijding beschadigd raakte, is afgelopen donderdag vervangen. In de nabijheid van de rotonde ter hoogte van het tankstation aan de Sterrenlaan is sinds kort een dranghek geplaatst met daarop twee gekleurde fietsen. De achterliggende gedachte hiervan is om de attentie van weggebruikers te verhogen. Tijdens de donkere maanden zal het dranghek elke maand op een andere plaats verschijnen.

Verder heeft de gemeente toegezegd om nog dit jaar nabij de rotonde met de Nijverheidslaan een DSI-systeem te plaatsen. Dit systeem confronteert de weggebruiker meteen met zijn snelheid. Volgend jaar plaatst de gemeente het systeem nog op een aantal locaties bij andere rotondes.   

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. 1 jaar burgemeester Jack Mikkers: Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht
    PREMIUM
    video

    1 jaar burgemees­ter Jack Mikkers: Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht

    DEN BOSCH - Je vijftigste verjaardag vieren en dan ook maar tegelijkertijd de polonaise lopen voor je 25-jarig huwelijk. Alle reden voor een feestje, toch? Burgemeester Jack Mikkers huurde met zijn echtgenote Astrid Baggermans café De Unie af om in beslotenheid een feestje te bouwen. Het is dat er geen biljart staat, anders had special guest John de Bever ongetwijfeld op het groene laken gestaan. Of anders zijn zingende vrouw Astrid wel, of anders Mikkers zelf wel.