Volledig scherm
Het benefietdiner in Veldhoven had gisteren meer dan tweehonderd gasten. © Bert Jansen

Genieten voor overkapping hospice Merefelt in Veldhoven

VELDHOVEN - Een groot deel van ondernemend Veldhoven schoof vrijdagavond aan bij het benefietdiner voor een overkapping bij het hospice van RSZK Merefelt. Het restaurant van Merefelt telde ruim 200 gasten.

Het idee van een overkapping ontstond ruim een jaar geleden. ,,We wilden iets doen aan de tuin die grenst aan onze zeven gastenkamers. Met een overkapping kunnen onze gasten veel vaker buiten zijn", zegt Rian de Wit, verpleegkundige van het hospice. Haar idee leidde tot de organisatie van een benefietdiner. De Commissie Merefelt gaf onder leiding van voorzitter Eric van Schagen de kaartverkoop een enorme impuls. ,,Dat was zo geregeld", weet Rob Gielissen die voorzitter is van het Veldhovens Ondernemers Contact. ,,Hier is Veldhoven sterk in. Zonder eigenbelang samen maatschappelijk iets regelen."

Hij heeft net een tussengerecht achter de kiezen dat door een groep koks van het Culinaire Gilde Brabançonne op 210 borden is geschikt.

Halverwege het diner ziet Rian de Wit tot haar tevredenheid dat alles op rolletjes verloopt. ,,We hebben een team van tachtig vrijwilligers dat iedereen een onvergetelijke avond bezorgt. Mensen boden spontaan hun hulp aan, we hebben niemand hoeven vragen. Het idee heeft zoveel harten geraakt." Ook dat van Leo van Hulst die net zijn scootmobiel het restaurant instuurt. ,,Ik dacht: ik ga naar deze avond om te steunen. Maar ik heb me niet aangemeld."

Dan vraagt hij om een envelop waarin hij een donatie doet. Een donatie kwam er ook van de vader van Chantal van den Bogaard. Vóór zijn overlijden in november 2018 lag hij negentien dagen in het hospice. ,,Hij vond het zo fijn om naar buiten te kijken. Hij wilde bij zijn uitvaart een donatie voor de overkapping." Samen met haar moeder geniet ze van het diner. Ze zijn lovend over het personeel. ,,Die mensen zijn allemaal goud waard."

De bijna dertig meter lange overkapping staat er al. Volgende week worden nog glazen tussenwanden geplaatst en verwarmingslampen aangebracht. ,,Hiervoor is het geld al bij elkaar. Maar we willen ook zonwering op de overkapping. Met de opbrengst van de veiling van vanavond, hopen we daarmee een heel eind te komen", zegt Huub Stroeks die de avond in goede banen leidt. Als bijzondere gast zit het Eindhovense echtpaar Van den Bogaert aan tafel. De echtgenote van Ad van den Bogaert is sinds twee maanden te gast in het hospice. ,,Als het zonnetje schijnt, gaan we naar buiten. Van elk vogeltje genieten de mensen die hier liggen. Als ze dat straks elke dag in de buitenlucht kunnen meemaken, vinden ze dat geweldig."