Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Gratis gastronomie als steuntje in de rug in Veldhoven

VELDHOVEN - Een hartig hoorntje met een bolletje tartaar, een forelmousse en gamba’s met ananas. Zomaar wat gerechtjes van het gratis diner dat het Culinair Gilde Brabançonne uit Veldhoven vanavond maakt voor gasten die een steun in de rug verdienen.

Moeite doen voor een ander. Daar gaat het volgens Adriënne Hogenhuis van het culinaire gilde om. Een tientje overmaken naar een gironummer, dat kan iedereen. Maar jezelf uitsloven om mensen die het verdienen flink te fêteren, dat is toch wat anders.

,,Als je zelf iets voor die mensen kunt doen, dan doe je iets wezenlijks”, vindt Hogenhuis. Daarom krijgen vanavond 40 gasten van onder meer Kringloop de Kempen een gratis luxueus diner voorgeschoteld. Volgende week zaterdag zijn nog eens 40 mensen uitgenodigd, van Stichting Leergeld en Hospice Merefelt.

Kokkerellen

Het is voor het derde jaar achtereen dat het gilde deze diners organiseert. De aanleiding drie jaar geleden was 40-jarig bestaan van het gilde. Hogenhuis werd gevraagd de kar te trekken. Dat wilde ze wel en dat doet ze nog steeds. 

Het idee: niet iedereen heeft de mogelijkheid om lekker in een restaurant te gaan eten. Het gilde ging juist voor die groep lekker kokkerellen. Daar hield de kookclub drie jaar geleden zo’n goed gevoel aan over, dat ze het bleven doen.

Normaal koken de leden van het gilde in groepen van gemiddeld 18 personen alleen voor elkaar. Elke doordeweekse avond is er wel een groep culinaire amateurs te vinden in het restaurant aan de Provincialeweg in Veldhoven.

Ook nog op het menu dit weekend: asperges en aardbeien. Die heeft Hogenhuis, die zelf in Leende woont, gratis op de kop weten te tikken bij kwekerij Jansborg en Aspergeboerderij Boshoven uit Riethoven. Hogenhuis ,,Ik vind dat heel mooi. Dat mensen vanuit het niets zeggen dat ze willen helpen.”