Uitgaanscentrum de Kers Veldhoven/Oerle
Volledig scherm
Uitgaanscentrum de Kers Veldhoven/Oerle © Rene Manders

Groep jongeren valt politie aan in Oerle, agenten gebruiken ’noodgedwongen’ wapenstok

OERLE - Een groep van zo’n vijftien jongeren is zaterdagnacht in Oerle de politie te lijf gegaan. Dat gebeurde nadat twee agenten een 18-jarige Eindhovenaar wilden aanhouden. Zijn vrienden probeerden hem vervolgens te ontzetten. De agenten moesten hun wapenstok gebruiken om de jongeren van het lijf te houden en assistentie inroepen.

De vlam sloeg in de pan in de Oude Kerkstraat, vlak voor de Sint Jan de Doperkerk, rond 03.30 uur in de nacht van zaterdag op zondag. De twee agenten waren aanwezig toen het bij de jeugd zeer populaire uitgaanscentrum De Kers rond de verplichte sluitingstijd van drie uur na een Nederlandstalige feestavond leeg stroomde.

Opstootjes

Volgens een woordvoerder van de politie hadden zich binnen in de loop van de avond en de nacht al enkele opstootjes voorgedaan. Toen de twee agenten buiten op straat een groep jongeren aansprak, werden ze uitgescholden en beledigd, waarna ze een van de jongens aanhielden

Op dat moment ging het volledig mis. De groep keerde zich op ‘gewelddadige wijze’ tegen de agenten, aldus de politiewoordvoerder. ,,De agenten werden ingesloten, geduwd en geslagen. De collega’s voelden zich zo in het nauw gedreven door de grote groep jongeren, dat ze genoodzaakt waren om de wapenstok te gebruiken”, Ook moest er assistentie van andere politie-eenheden ingeroepen worden. Uiteindelijk kon de groep op afstand gehouden worden. ,,Daarbij is noodgedwongen de wapenstok gebruikt”, aldus de woordvoerder. Pas toen keerde de rust terug in de Oude Kerkstraat.

Sluitingstijd

Eigenaar John Schellekens van De Kers spreekt tegen dat er zaterdagavond een en ander is voorgevallen in zijn uitgaanscentrum. ,, Het was druk en het was gezellig, de sfeer zat er goed in”, reageert Schellekens desgevraagd. ,,Er was een grote groep wat oudere klanten, en een flinke groep jongeren. Die ouderen waren op tijd weg, de jongeren stonden rond sluitingstijd zowat allemaal tegelijk op straat, in de buurt van de kerk. Kennelijk is het daar mis gegaan, toen ze de politie tegenkwamen.”

Schellekens houdt het op een ‘uit de hand gelopen incident’. ,,Zonder goed te willen praten wat er is gebeurd moeten we het ook niet groter maken dan het is”, zegt hij. De politie neemt de kwestie niettemin hoog op. Er is een strafrechtelijk onderzoek gaande naar de gebeurtenissen waarbij gebruikgemaakt van camerabeelden. Verder roept de politie getuigen en ook de vechtersbazen zelf op zich te melden. ,,Geweld tegen politiemensen is onacceptabel en elk incident is er één te veel”, aldus de politiewoordvoerder.

Quote

Zonder goed te willen praten wat er is gebeurd moeten we het ook niet groter maken dan het is.

Eigenaar John Schellekens van De Kers

Overigens is het volgens omwonenden de laatste tijd af en toe weer raak bij De Kers. Nadat er in het verleden vaak binnen en na sluitingstijd ook buiten opstootjes waren, was het een tijdje rustig. De laatste maanden is er volgens hen weer regelmatig sprake van vechtpartijen met dronken jongeren.

Buurtbewoners hebben daarom bij het gemeentebestuur aangedrongen op betere verlichting buiten, op cameratoezicht en op een eerdere sluitingstijd. Met name na optredens van Nederlandse rappers wil het nog wel eens uit de hand lopen. Het eerstkomende optreden in De Kers is op zaterdag 24 november. Dan maakt rapper Boef zijn opwachting in Oerle.