Het eendenpaleis van Hetty Okkerse (70) in Veldhoven

VideoVELDHOVEN - De Veldhovense Hetty Okkerse (70) heeft eigenlijk altijd wel iets verzameld. Zonnetjes, olielampjes en houten klompjes, maar de meeste verzamelingen gingen op een gegeven moment ook  gewoon de deur weer uit. Tot zeker al 25 jaar geleden 2 nichtjes bij haar logeerden en haar een cadeautje wilden geven. De meisjes kwamen met 2 kleine eendjes terug van de winkel. Voor hun tante betekende dat het begin van een niet te stuiten verzamelwoede die zijn weerga niet kent. 

"Terwijl ik eigenlijk helemaal niks met eenden heb en nog steeds durf ik een levend exemplaar niet aan te raken", vertelt Hetty Okkerse schalks. Ze toont 3 vitrinekasten met eendjes. Bijzondere exemplaren zitten erbij. Een miniserviesje in eendjesvorm, een peper- en zoutstelletje, eierdopjes en een schoolklasje met eendjes, keurig gerangschikt en afgestoft. Links en rechts hangen en staan nog wat losse eenden, maar verder heersen rust en ruimte in de woonkamer. "Want een chaos moet het niet worden, het moet voor iedereen leuk blijven", zo zegt ze stellig.

Quote

Alleen dubbele exemplaren gaan de deur uit

Verzamelaar Hetty Okkerse (70) uit Veldhoven

"Eigenlijk verzamel ik alles wat met eenden te maken heeft",  legt Hetty uit. "Beeldjes natuurlijk, maar ook borden, handdoeken, theedoeken, pannenlappen, mokken, puntenslijpers, sleutelhangers en onderzetters. Je kunt het zo gek niet bedenken. Ik wil alles hebben, alleen dubbele exemplaren gaan de deur uit."

Lees het verhaal verder onder de foto.

Volledig scherm
De verzameling eenden van Hetty Okkerse uit Veldhoven © FotoMeulenhof

Diversiteit
De diversiteit is indrukwekkend, maar dan gaat ze me voor naar de hal en verdiepingen. Wanneer de wc-deur opengaat, valt mijn mond open van verbazing. Van vloer tot plafond is het kleinste kamertje behangen met eendjes. Je hoort nog net geen gekwaak. 

We gaan de trap op en bij elke stap wordt duidelijker hoe belangrijk de verzameling voor Hetty is. Het trappengat hangt voller dan vol met letterbakken vol met eendjes: series, op onderwerp, thema, voorwerp en kleur gerangschikt. De overloop dan, het is allemaal eend wat je ziet. En als we dan de trap naar de zolder oplopen, voel je waar je uiteindelijk terechtkomt. Het walhalla voor eenden, zo lijkt het. Het is het paradijsje van Hetty Okkerse. 

Eendenpaleis
De zolder is het  strijk- en naaikamertje van deze Veldhovense, maar het is vooral een eendenpaleis. Pluchen eenden, kussens, stropdassen, lampionnen, kledinghangertjes, tuinprikkers en natuurlijk is ook de strijkplankhoes voorzien van eenden. "Als ik hier tussen mijn eenden aan het strijken of verstellen ben, voel ik me helemaal happy", lacht ze.

"Met een muziekje erbij of de televisie aan, ben ik dan helemaal in mijn element. En ik heb alle 7500 eenden gefotografeerd en gecatalogiseerd. Want stel dat we ooit kleiner moeten gaan wonen. Dan kan ik alle eendjes toch nog meenemen, ook al is dat dan op papier."