Volledig scherm
© Foto Creteer

Het veranderde dorpshart: Een levendig straatje in Veldhoven

ZomerserieVELDHOVEN - Een mooie oude foto van de Kromstraat in Veldhoven. Maar waar en wanneer is-ie genomen? Een feestje bij de tante van correspondent Dré Jonkers biedt soelaas. 

,,Gisteren was er een fistje bij mijn tante waar ze erover gedelibereerd hebben", schrijft hij. 

Onderwerp van deliberatie: een oude foto van de Kromstraat, die Jonkers van zijn moeder kreeg. Waar en wanneer is die gemaakt? Nou, met die vragen wisten ze op dat fistje wel raad. Het kleine huisje links, daar woonde de familie Peters, ernaast zat de bakker. Ook voor de huizen rechts volgt een uitvoerige opsomming: onder meer schoenwinkel Liebregts en huisschilder Verhagen passeren de revue. Op de achtergrond praalt de Caeciliakerk. 

Alleen over wanneer de foto werd gemaakt, blijft het stil. Hij werd in ieder geval gemaakt door Foto Creteer, zo staat achterop te lezen. Daar hebben ze echter niet meer informatie . ,,Misschien weet Rudy Snel meer", zegt een medewerker. Snel is oud-centrummanager van de Kromstraat en betrokken bij De stichting Veldhoven-dorp Historisch Bekeken. ,,De foto is zeker gemaakt na 1914 en waarschijnlijk vóór 1920. We schatten hem zelf in op circa 1917", schrijft hij. Hoe hij dat weet? ,,Omdat de huidige kerk erop staat en die is in 1914 gebouwd. En helemaal achterin staat de waterpomp er nog en die is rond 1920 afgebroken." Snel denkt dat de foto genomen is ter hoogte van Kromstraat 13.

Een ding is duidelijk: ook 100 jaar geleden was de Kromstraat al een levendig straatje.

Volledig scherm
© Jean Pierre Reijnen