Volledig scherm
Voorbeeld van een AED. © Thinkstock

Inzamelactie voor AED’s in Veldhoven

VELDHOVEN - Op de website BuurtAED.nl kunnen Veldhovenaren geld doneren voor openbare AED’s. Monique Zwijgers, Tom Hoksbergen en Arjan Kerkhof uit Veldhoven willen meer AED’s in hun gemeente. Daarom startten ze een inzamelactie.

Bedrijventerrein Habraken, de buurt rond Actus en Heikant Oost moeten ‘hartveiliger’ worden, vinden de Veldhovenaren. Via de website BuurtAED.nl kunnen buurtgenoten geld doneren.

Met dat geld worden AED’s gekocht en opgehangen in de openbare ruimte. Met zo’n Automatische Externe Defibrillator (AED) kan een hartstilstand verholpen worden. Openbare AED's zijn geen overbodige luxe, blijkt uit de cijfers.

Elk jaar worden in Nederland 15.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Wanneer de getroffene binnen 6 minuten wordt gereanimeerd en een AED wordt ingezet, is de kans op overleven veel groter, zegt Sanne Stadler van de Hartstichting.

BuurtAED.nl is een initiatief van Philips en de Hartstichting. Het platform is onderdeel van een grotere campagne waarmee de Hartstichting heel Nederland wil voorzien van voldoende AED’s. ,,In Nederland hangen naar schatting 100.000 AED’s”, zegt Stadler. ,,Maar de meeste zijn niet geregistreerd en hangen niet in de openbare ruimte.”

Op dit moment zijn 12.000 AED’s aangemeld bij het landelijke oproepsysteem HartslagNU. Stadler: ,,We willen naar een landelijke dekking van 30.000 AED’s.” In Veldhoven wordt daarvoor nu actie ondernomen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement