Volledig scherm
Blik op de Kromstraat vanuit de Dorpstraat op een foto uit 1905.

Jaarboek over Veldhoven-Dorp bijna klaar

VELDHOVEN - De Stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken legt de laatste hand aan het tweede jaarboek. Het rijk geïllustreerde werk is tot 1 oktober bij voorinschrijving te koop.

Het Jaarboek 2019 bevat een twintigtal onderwerpen van uiteenlopende aard. Zo worden enkele bijzondere Veldhovenaren in beeld gebracht en wordt een aantal oorlogsgebeurtenissen belicht naar aanleiding van Veldhoven 75 Jaar Vrij. Ook wordt de geschiedenis van de Leeghe Hoeve beschreven, een hoeve die zeker ruim vijfhonderd jaar op het gehucht Schoot heeft gestaan.

De oude klassenfoto, een succesnummer uit de eerst editie, ontbreekt niet. Evenals in de eerste editie is ook de opvolger verrijkt met dorpszichten van toen en nu. Een prominente plaats in het boek is er voor Dorpshuis D’n Bond dat dit jaar het eeuwfeest viert. De uitspanning is daarmee voor de stichting bij uitstek de locatie om het boek te presenteren. Dat gebeurt op zondag 17 november om 15.30 uur. Het boek vol Veldhovens erfgoed telt zo’n 150 pagina’s en is rijk geïllustreerd met foto’s.

Naar aanleiding van het eerste boek, meldde zich spontaan een aantal gastschrijvers. Tot genoegen van de stichting levert dit interessante onderwerpen op voor het derde jaarboek. De eerste editie was met een oplage van driehonderd stuks snel uitverkocht. Om verzekerd te zijn van de editie 2019 kunnen belangstellenden vóór 1 oktober 2019 gebruik maken van de voorinschrijving. Dat kan door 13,50 euro per boek over te maken naar rekeningnummer NL80 RBRB 0916 1772 70, ten name van de Stichting Veldhoven-Dorp-HB en een e-mail te sturen met naam en adres naar veldhovendorp@gmail.com. Daarnaast is het boek te bestellen door het invullen van een inschrijfformulier bij Primera in de Kromstraat.

  1. Verhalenserie van het ED over de A67: ‘Dit is pure regiojournalistiek’
    Achter de schermen

    Verhalense­rie van het ED over de A67: ‘Dit is pure regiojour­na­lis­tiek’

    De snelweg A67 begon in 1963 als een enkelbaans weg tussen Veldhoven en Waalre. Anno 2020 is het een overbelaste en dichtgeslibde slagader tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied. Met grote milieuproblemen en talloze ongelukken met veel betreurde slachtoffers. ,,Zijn we daarvoor immuun geworden?” vroeg onze fotograaf René Manders zich af. ,,Kunnen we daar in het Eindhovens Dagblad eens ruim aandacht aan besteden?”