Volledig scherm
Jeanette Bolle en Huub Veltman zijn betrokken bij de tweede Goededoelendag op zaterdag 15 juni. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Jacobushoeve in Vessem deelt weer uit op Goededoelendag

VESSEM - Al jarenlang steunt de Stichting Jacobushoeve goede doelen, van dicht bij tot ver over de grens. Op zaterdag 15 juni vertellen zeventien organisaties aan bezoekers wat ze dankzij een Vessemse donatie hebben gerealiseerd.

De eerste editie van de Goededoelendag vond in 2017 plaats. Van de 21 projecten die dat jaar ondersteuning kregen, presenteerden zich er 14 aan het publiek. ,,Wij vinden het interessant dat degenen aan wie wij doneren zichzelf hier kunnen laten zien. Uit een evaluatie van de eerste editie bleek dat de goede doelen dat ook graag willen doen, maar niet elk jaar. We houden nu tweejaarlijks de Goededoelendag", zegt Huub Veltman, voorzitter van de Commissie Goede Doelen.

Bestemming

Vanaf de jaren negentig steunt de Jacobushoeve al goede doelen. ,,In 1991 startten we met de kringloopwinkel. Na enkele jaren bleek dat er geld overbleef en dat kreeg een goede bestemming", vertelt Jeanette Bolle, die de pr van de Jacobushoeve verzorgt.

Inmiddels gaat er jaarlijks vanuit de opbrengst van de kringloopwinkel, de Wereldwinkel en het Praathuis 30.000 euro naar kleinschalige projecten in binnen- en buitenland. De goede doelen worden jaarlijks vanaf 1 september door de 130 bij de hoeve betrokken vrijwilligers aangedragen. Die vrijwilliger moet een sterke band met het doel hebben.

Veltman: ,,Er zijn goede doelen die jaarlijks terugkeren. De laatste jaren zien we ook steeds meer westerse doelen, zoals organisaties die zich inzetten voor de natuur en dieren." Na 30 september vindt de beoordeling plaats. Een bepaald percentage van de doelen mag Europees zijn, de rest gaat naar ontwikkelingslanden. De zeven leden van de Commissie Goede Doelen beoordelen alle inzendingen. ,,De projecten krijgen punten op basis van een zestal criteria. Naargelang het puntentotaal vindt de verdeling van het geld plaats", legt Veltman uit.

Op 15 juni zijn er foto- en filmpresentaties over de projecten en in sommige standjes kunnen hapjes geproefd worden uit het land van herkomst. Verder kan er een duofiets worden uitgeprobeerd. De Vessemse Zanggroep Con Brio brengt een gevarieerd repertoire ten gehore. De (gratis) goededoelenmiddag is te bezoeken van 13.00-16.00 uur.