Volledig scherm
Tiny Henst © Ad Adriaans

Jan Kampinga, oud-voorzitter van BIO: Tiny Henst (uit Veldhoven) had een blauwwit hart

NECROLOGIEVELDHOVEN - Via zijn echtgenote Leny, raakte Tiny Henst (83) betrokken bij de korfbalsport. Vanaf 1957 was hij verbonden aan dameskorfbalvereniging BIO in Oerle. Jarenlang was hij bestuurlijk actief. Dinsdag overleed het erelid van het KNKV.

In 1957 bezocht Henst de wedstrijden van zijn vriendin. Omdat hij de spelregels niet kende, volgde hij de scheidsrechtercursus. Hij leidde 22 jaar met veel plezier korfbalwedstrijden tot op het hoogste damesniveau. Hij was vele jaren hoofdtrainer van BIO en gaf een periode de scheidsrechtercursus.

Vanaf 1962 hanteerde Henst de voorzittershamer van BIO, daarnaast vervulde hij het voorzitterschap van het district. Vanuit die hoedanigheid was hij in 1994 betrokken bij de fusie van de Nederlandse Dameskorfbalbond met het KNKV. Na het samengaan nam hij zitting in het Districtsbestuur van Nieuw Zuid en was hij voorzitter van de regelingscommissie Dameskorfbal Zaalfinale.

‘Tiny geloofde in het goede van de mensen met wie hij samenwerkte, zowel in het veld, bij de vereniging als op het districtsbureau. Zijn vizier stond altijd op positief kritisch. Een mensen-mens ten top’, zo is te lezen op de site van de KNKV. Toen Henst in 2001 stopte op bestuurlijk niveau werd hij onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Wedstrijdverslagen

Net als met de voorzittershamer was hij ook bedreven met de pen. Tien jaar lang verzorgde hij de wedstrijdverslagen van het vaandelteam van BIO voor het Veldhovens Weekblad. De scheidsrechter kraakte hij daarbij nooit af. ,,De scheidsrechter bestaat eigenlijk niet voor mij. Het is zo gemakkelijk om de scheidsrechter de schuld te geven”, zei Henst daarover.

,,BIO verliest een geweldig mens”, zegt Jan Kampinga, oud-voorzitter van BIO. ,,Hij was een echte BIO-man met een blauwwit hart die op handen werd gedragen door de BIO-dames. Als trainer en later toeschouwer bezocht hij bijna alle wedstrijden van het vaandelteam. Als enige had hij een eigen supportersstoel, trui en pet, die hij kreeg van de dames.”