Een impressie vanaf de A67 op het nieuwe viaduct.
Volledig scherm
Een impressie vanaf de A67 op het nieuwe viaduct. © Ronald Otter

Jaren uitstel dreigt voor nieuwe snelwegaansluiting A67 bij Veldhoven

VELDHOVEN - Europese rechters gaan een Nederlandse milieuregel onderzoeken. Maar dat kan lang duren. Het betekent flinke onzekerheid voor grote projecten, zoals een nieuwe snelwegaansluiting bij Veldhoven.  

Er is grote onzekerheid over de geplande nieuwe op- en afrit van de A67 bij Veldhoven. De aansluiting, die het verkeer op de eveneens aan te leggen Westparallel moet afwikkelen, dreigt jaren vertraagd te worden. Dat komt door onduidelijkheid over een Nederlandse milieuregeling waarover vragen zijn gesteld aan het Europese Hof. Tot er Europees uitsluitsel is, liggen honderden bij de Raad van State aangespannen rechtszaken voorlopig in de ijskast. Het gaat dan specifiek om zaken waarbij de betwiste regel van toepassing is. 

Klaarheid van de Europese rechters wordt niet voor de winter van 2018/2019 verwacht. Dat heeft mogelijk niet alleen gevolgen voor de aansluiting van de langverwachte Westparallel op de snelweg bij Veldhoven. Voor deze nieuwe weg, die het alternatief moet worden voor de drukke N69, zou vertraging van de aansluiting grote gevolgen hebben. Zonder op- en afrit ontbreekt namelijk de belangrijkste ontsluiting van deze nieuwe weg, en loopt hij dus dood. 

Koortsachtig
In het Veldhovense gemeentehuis wordt koortsachtig getracht een uitweg te vinden nu de Raad van State voorlopig niet oordeelt over de betwiste aansluiting. Daarbij zijn vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat, de provincie, gespecialiseerde adviesbureaus en advocaten betrokken. Samen zoeken ze naar manieren om aan te tonen dat de aansluiting geen gevolgen heeft voor de natuur van het Leenderbos, Groote Heide en De Plateaux, die op een tiental kilometers afstand liggen.

Volgende week bespreekt de gemeente met ASML de gevolgen voor het bedrijf. De snelgroeiende Veldhovense chipmachinefabrikant moet straks baat hebben bij de nieuwe aansluiting op de A67. De afwikkeling van het verkeer is er nu nog punt van grote zorg. Om dat op te lossen, wordt naast de nieuwe snelwegaansluiting ook de drukke Kempenbaan verbreed die door de gemeente loopt. 

Bouwplannen
Ook honderden, zo niet duizenden andere bouwplannen van boeren, bedrijven en overheden in heel het land kunnen op de ontstane impasse stuiten. Opvallende rechtszaken die in dit kader lopen, spelen in de Peel. Ze gaan over de uitbreiding van diverse stallen in onder meer Deurne, Asten en Someren.  

Staatssecretaris Martijn van Dam liet de Tweede Kamer vorig week weten 'dat het van groot belang is' de controversiële milieuregeling 'onverkort door te zetten'. In deze zogeheten PAS (Programma Aanpak Stikstof) staat de aanpak en compensatie van stikstofuitstoot centraal. Voor boeren, bedrijven en overheden is dat advies van Van Dam zeker niet zonder risico. Onzeker blijft dan immers hoe Europese rechters de Nederlandse regels uiteindelijk beoordelen. Van Dam zegt te werken aan actualisering en verbetering van de onderbouwing van de PAS.