Volledig scherm

Jeugdgezondheidszorg in 2021 naar GGD Brabant-Zuidoost, opluchting voor medewerkers

VELDHOVEN - De jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0 tot 4 jaar voor alle 21 gemeenten in deze regio gaat vanaf 1 januari 2021 naar de GGD Brabant-Zuidoost. 

Nu is deze wettelijk geregelde zorg nog ondergebracht bij de Helmondse instelling Zorgboog en ZuidZorg in Veldhoven. Met de overstap komen ook personeel dat jeugdzorg verleent van beide instellingen in dienst van de GGD. Voor cliënten verandert er niets, de huidige consultatiebureau’s in de wijken en dorpen blijven bestaan.

Het voornemen werd al in januari dit jaar bekend gemaakt. Dat ook personeel moet overstappen werd toen nog ‘de meest vergaande constructie’ genoemd. De afgelopen maanden hebben beide zorginstellingen en de GGD alle scenario’s besproken. ZuidZorg en de Zorgboog zeggen zich sterk te maken voor ‘zorgvuldige overdracht van medewerkers en cliënten’. Het gaat om 70 werknemers van de Zorgboog en 175 van ZuidZorg. De komende vijftien maanden wordt deze overgang voorbereid.

Tekst gaat door onder de foto. 

Volledig scherm
Zorgboog-bestuurder Coby Nogarede © FotoMeulenhof

Kogel door de kerk

Er is geen onrust onder werknemers, zeggen bestuurders Coby Nogarede van de Zorgboog en Charles Laurey van ZuidZorg. Het besluit brengt juist opluchting, stelt Laurey: ,,Dit speelt al jaren en mensen vroegen zich af waar ze aan toe zijn. Nu is de kogel door de kerk.” Voor Nogarede is de overgang een logische stap. ,,Het ging niet om of, maar om hoe.”

De 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant nemen deze stap omdat de zorg voor jongeren van 4 tot en met 18 nu ook bij de GGD ligt. Dat betekent dat er nu een ‘knip’ zit in de zorgverlening. In de nieuwe situatie is er sprake van een ‘doorgaande lijn’, zegt de Veldhovense wethouder Mariënne van Dongen. Zij spreekt namens de 21 gemeenten in haar functie als voorzitter van het GGD-bestuur.

Niet handig

,,ZuidZorg en de Zorgboog leveren goede zorg, maar organisatorisch is het niet handig”, zegt Van Dongen. ,,Er is te veel overdracht nodig en er zijn beperkingen op het gebied van privacywetgeving.”

Na de overstap gaan de subsidies die gemeenten verstrekken voor jeugdzorg over van de twee instellingen naar de GGD. Het bedrag blijft voorlopig gelijk, maar uiteindelijk verwacht wethouder Van Dongen dat de kosten lager zullen uitpakken omdat de zorg efficiënter wordt in één hand. Als dat het geval is, krijgen de 21 gemeenten naar rato geld terug.

‘Haast je langzaam’

Er volgt nu eerst een onderzoek naar de uitgaven en inkomsten van de nieuwe organisatie. Daarna wordt een definitief besluit genomen waar de 21 gemeenteraden zich over kunnen uitspreken in de vorm van zienswijzen op een gemeenschappelijke regeling. GGD-directeur Jeurissen wil het proces rustig laten verlopen onder het motto ‘haast je langzaam’.