Volledig scherm
De organisatie van de Veldhovense ijsbaan die dit jaar haar 10-jarig bestaan viert. © FotoMeulenhof

Jubileum in Veldhoven: 'IJsbaan leeft enorm in 't dorp'

VELDHOVEN - Tien jaar geleden verrees op de Plaatse in Veldhoven-Dorp voor het eerst een ijsbaan. Dat wordt vanavond gevierd met een jubileumfeest.

In december 2010 zetten Kim Donkers en Rudy Snel van de Ondernemers Vereniging Veldhoven-Dorp de eerste ijsbaan in Veldhoven-Dorp op nadat gemeenteambtenaren in 2009 een ijsbaan op het Meiveld hadden gemaakt. Ad Michielsen en Gerard de Wilt werden gevraagd mee te doen vanuit het wijkplatform. De ijsbaan was kleiner dan die van tegenwoordig en nog niet overdekt. Wel was er al een horecapaviljoen. Vanaf het begin werden verenigingen benaderd om tegen een kleine vergoeding te helpen met de bemensing. Er was vrij schaatsen, schoolschaatsen en disco-avonden op het ijs voor de jeugd.

Michielsen: ,,Als het regende, stond er een hele laag water op het ijs en moesten we het schoolschaatsen aflassen. Dat water moesten wij er afscheppen en dan konden ze 's middags weer schaatsen. Na twee jaar hebben we gezegd: dat gaan we niet meer doen, er moet een overdekking komen. De subsidie van de gemeente werd in drie jaar afgebouwd, dus toen zijn we gaan schooien bij bedrijven."

Dat lukte en sindsdien is de ijsbaan overdekt. Chantal Leijten: ,,We zien nu ook dat het heel erg leeft binnen het dorp. Of het nu gaat om geld of goederen of diensten, iedereen wil wel iets doen." Dat werd extra duidelijk toen vier jaar geleden de tent inzakte door zware sneeuwval. Toen dat 's morgens werd ontdekt, staken verschillende vaders de handen uit de mouwen om er samen met de organisatie voor te zorgen dat de ijsbaan om zes uur weer open kon. In de loop van de jaren groeide het aantal betalende schaatsers van 5000 naar 8500 en er werden verschillende activiteiten toegevoegd aan het programma. Zo werd in 2011 voor het eerst de ouderenmiddag van de KBO georganiseerd. De eerste ladiesnight vond plaats in 2012 en in 2014 werd gestart met kratje schuiven. Bedacht door drie Veldhovense ondernemers en inmiddels uitgegroeid tot een hele happening. Michielsen: ,,Er zijn bedrijven die al vijf jaar vragen of ze mee mogen doen. Het zit steeds vol."

Voor het Severinus songfestival komen mensen uit België en ook de jeugd kijkt graag naar dit evenement. De ijsprinses was nieuw in 2018 en direct een groot succes.