Kinderen bouwen hutten op grasveldje in Veldhoven als vakantieactiviteit
Volledig scherm
Kinderen bouwen hutten op grasveldje in Veldhoven als vakantieactiviteit © Jean Pierre Reijnen

Kinderen leren bouwen tijdens de huttenweek in Veldhoven

VELDHOVEN - Op een terrein aan Heers timmeren en schilderen 104 kinderen dat het een lieve lust is. In de schaduw van de hoge lindebomen worden van pallethout hutten in elkaar gezet. 

Sam (8) Geerden is een van de 104 kinderen die deelnemen aan de Huttenweek van de Stichting Vakantiewerk Veldhoven. Zijn vader is metselaar. Sam heeft van thuis een hamer én spijkers meegenomen. ,,Ik heb spijkers met twee koppen. Die vind ik fijner want die kunnen overal doorheen. Zelfs door steen, heeft papa mij verteld.” Net als zijn vader wil Sam later metselaar of timmerman worden.

Anne (9) Bakkers heeft net een spijker in een bouwsel van pallets geslagen. ,,Thuis timmer ik nooit, maar papa wel. Hij heeft drie hamers, maar vandaag geen een. Mijn broer Gerard en zus Irene zijn ook met een hamer van thuis hier”, zegt de leerling van basisschool De Verrekijker. Elf groepen maken elk een hut onder begeleiding van een vrijwilliger. Jack van der Heijden (86) mag gerust supervrijwilliger genoemd worden. Bij vrijwel alle activiteiten is hij van de partij. ,,Ik ben nu voor het 27e jaar vrijwilliger”, zegt hij terwijl hij de jeugd helpt een tafeltje in elkaar te timmeren. ,,Ik zet de spijkers in het hout en de kinderen timmeren.”

Vaste plek

Al vanaf het begin heeft hij een vaste plek onder de lindebomen. ,,Dat is vlak bij de plek waar het sloophout wordt neergegooid. Zo hoef ik er niet ver mee te lopen.” Na 27 jaar vindt hij het vrijwilligerswerk nog steeds leuk. ,,Ik beleef er veel plezier aan en de kinderen hebben plezier met mij.” En ze profiteren ook nog van zijn ervaring, zoals de tienjarige Finn Hesselberth. ,,Ik heb van Jack geleerd om eerst de vloer te leggen. Daar maken we dan de muren aan vast.” Misschien treedt Finn over enkele jaren wel in de voetsporen van Janus van Oorschot. Hij is al zo’n acht jaar bestuurslid van de stichting. ,,Vroeger nam ik als kind zelf deel aan het vakantiewerk. Nu ben ik al acht jaar lid van de werkgroep Huttenweek.”

Het complete programma telt tussen 9 juli en 15 augustus zeven onderdelen. Kinderen maken een keuze tussen een totaalkaart, weekkaart of dagkaart. De totaalkaart is het meest in trek. Wat is het meest populaire onderdeel? Van Oorschot: ,,Met 270 kinderen is Jeugdland de drukst bezochte activiteit. Vier dagen vermaakt de jeugd uit heel Veldhoven zich met onder meer spelletjes, knutselen en het maken van een bloemstuk.” Het bestuur ziet het aantal vrijwilligers gestaag teruglopen. ,,We zitten nu op het punt dat alle activiteiten net kunnen doorgaan.”

Via de website kunnen vrijwilligers zich melden.