Volledig scherm
Een demonstratie van een stoomlocomobiel en klompenmachine bij RSZK Merefelt. © Ad Adriaans

Klompen bouwen bij RSZK Merefelt in Veldhoven

VELDHOVEN - Stichting Smid Renders nam jong en oud vrijdag honderd jaar mee terug in de tijd. Een stoomlocomobiel en klompenmachine draaiden de hele dag bij RSZK Merefelt.

“Wanneer gaan jullie weer klompen bouwen”, vraagt de vijfjarige Niels als de machine even stil staat. De leerling uit groep 1 van basisschool Op Dreef is zeer geïnteresseerd in de oude machines van de stichting. “Hij zit vol vragen en vindt het superleuk”, zegt zijn moeder voordat ze haar zoon achterna holt naar de volgende machine.

De stichting is vorig jaar opgericht om de stoomlocomobiel uit 1909 van wijlen Jan Renders aan de gang te houden. Een ander doel is om educatie aan jong en oud te geven zodat de kennis over stoommachines niet verloren gaat. Bij RSZK Merefelt drijft de stoommachine vrijdag een klompenmachine aan. Penningmeester John de Jongh houdt de druk en het waterpeil van de stoommachine in de gaten. Van tijd tot tijd voedt hij de groene kolos met enkele houtblokken. “Wij vinden educatie over het stoomtijdperk belangrijk. Na wind en water is de huidige stand van de techniek begonnen met de stoommachine.”

Honderd jaar terug in de tijd ging ook groep 5 van basisschool De Meerhoef met het project Op stap met Jet en Jan, jong in 1910. Onder meer kleding en werken in 1910 komen daarin aan bod. “Het ging over het boerenleven en dat de mensen toen op klompen liepen. Daar sluit dit bezoek mooi bij aan”, vindt leerkracht Arissa Dingen. 

Volledig scherm
Een demonstratie van een stoomlocomobiel en klompenmachine bij RSZK Merefelt. © Ad Adriaans