Volledig scherm
© Rob Burg

Krijgt Eritrese conferentie in Veldhoven nog een staartje?

VELDHOVEN - Een dikke maand na de uit de hand gelopen bijeenkomst van jonge Eritreeërs in Veldhoven is nog altijd niet bekend wie er opdraait voor de kosten. Hoe de relatie is tussen de gemeente en NH Koningshof, het conferentiecentrum waar de bijeenkomst plaatsvond, is ook onduidelijk. Beide partijen doen er het zwijgen toe.

Half april kwamen ruim vijfhonderd aanhangers van de YPFDJ, de jongerenorganisatie van de enige toegestane politieke partij in Eritrea, samen in het Veldhovense Koningshof. Met name de geplande komst van de naaste adviseur van de Eritrese president zorgde voor veel onrust onder naar Nederland gevluchte Eritreeërs. Zij vluchtten juist voor het regime. Tijdens een demonstratie voor de ingang van Koningshof werd een diplomatenauto bestormd, waarna burgemeester Jack Mikkers de conferentie verbood. Hij kon niet meer instaan voor de openbare orde, vond hij.

Verantwoording
De burgemeester legt nu schriftelijk verantwoording af aan de Veldhovense gemeenteraad over zijn handelen. In zijn relaas van vierenhalf kantje verklaart hij wanneer hij over welke informatie beschikte in de dagen voorafgaand aan de conferentie tot aan het vertrek van de Eritreeërs. Op 30 mei kunnen raadsleden tijdens de gemeenteraadsvergadering aanvullende vragen stellen. Voor die tijd wil Mikkers niet met het Eindhovens Dagblad in gesprek over de kwestie.

Hoe de relatie tussen de gemeente en Koningshof nu is, wordt niet duidelijk uit het document. Na het vertrek van de Eritreeërs toonde burgemeester Mikkers zich zwaar ontstemd over het feit dat het conferentiecentrum hem niet op voorhand informeerde over de bijeenkomst. Koningshof bleek al maandenlang bezig te zijn met de voorbereiding en beveiliging.

Wel schrijft Mikkers in zijn verantwoording dat er op 24 april een gesprek heeft plaatsgevonden met Koningshof 'over de gebeurtenissen en de toekomst'. Wat de uitkomst was van dat gesprek, schrijft hij niet. Peter Ingels, directeur van het conferentiecentrum, wil niet met het Eindhovens Dagblad praten.

Kosten
In het relaas van Mikkers staat dat er procedures lopen omtrent 'het kostenverhaal'. De politie vorderde twee stadsbussen om arrestanten af te voeren en de gemeente huurde meerdere touringcars om alle conferentiegangers weg te krijgen. Of die kosten op iemand te verhalen zijn, is nu nog onduidelijk.