Volledig scherm
© Thinkstock

Kuikenboer kan verhuizen van Veldhoven naar Walik

WALIK/VELDHOVEN - De verhuizing van mestkuikenbedrijf Rijkers uit Veldhoven naar de Schaiksedijk in Walik is weer wat dichterbij gekomen. De provincie heeft een stalderingsbewijs afgegeven. Op grond daarvan kan de gemeente Bergeijk het bestemmingsplan aanpassen en een omgevingsvergunning afgeven. 

Zowel de gemeente als Kees Rijkers zat op dat stalderingsbewijs te wachten. Boeren die stallen willen bouwen, moeten voor de 100 procent die ze bouwen, elders 110 procent slopen. Rijkers moet verkassen in verband met de aanleg van de nieuwe N69. Op de plek van zijn bedrijf - de weg loopt dwars door zijn huis - moet alles tegen de vlakte, maar daarmee komt hij nog niet aan 110 procent. 

De provincie heeft daar met de boer afspraken over gemaakt, waarop Den Bosch het zogeheten stalderingsbewijs kon afgeven. ,,Dat zet voor ons het licht op groen om verder te gaan", zegt de Bergeijkse wethouder Mathijs Kuijken.

Overlast

Hemelsbreed komt de boer straks vier kilometer verderop te zitten. Hij zit nu aan de Gagelgoorsedijk in Veldhoven, niet ver van de gemeentegrens met Bergeijk. In Walik is verzet tegen de vestiging. De buurt vreest overlast door onder andere uitstoot van stoffen. Een actiecomité strijdt tegen de komst van de agrariër.

Van het bedrijf met 140.000 mestkuikens dat boer Rijkers nu heeft, gaat hij naar een boerderij voor maximaal 85.000 kuikens.  De nieuwe stallen worden gebouwd volgens een duurzaamheidsconcept. Dat levert de ondernemer een keurmerk op waarmee hij zijn dieren duurder kan verkopen aan supermarkten. 

,,We zijn kritisch op wat er in de veehouderij gebeurt", geeft wethouder Kuijken aan. ,,Als gemeente hebben we ook de voorwaarden aangegeven waarop we willen meewerken. Duurzaamheid, minder uitstoot van fijnstof, geur en ammoniak maken daar deel van uit. Dat zit ook in de plannen. Verder is er gevraagd om de realisering van een stuk natuur. Een deel van de voorbereidingen daarvoor is door de boer al getroffen."

GGD

Bergeijk heeft de GGD gevraagd de gevolgen van de vestiging van de kuikenboer te onderzoeken. Volgens Kuijken bleek daaruit dat zowel richting Walik als richting Eersel er geen gevolgen zijn. 

Het aangepaste bestemmingsplan en de af te geven omgevingsvergunning komen volgende maand op de agenda van de raadsvergadering te staan.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement