Eerste kunstboek Severinus overhandigd door  Henny van Bree (links) aan Marie Jose Hermens.
Volledig scherm
Eerste kunstboek Severinus overhandigd door Henny van Bree (links) aan Marie Jose Hermens. © Rene Manders/DCI Media

Kunstzinnig Severinus-talent geëerd met boek

VELDHOVEN - Fons Rahajaan, kunstenaar met een verstandelijke beperking, maakte heel bijzonder werk. Het is nu in een boek bijeengebracht.

Fons Rahajaan was van 1996 tot 2014 werkzaam op Atelier Severinus in Veldhoven, een werkplaats voor kunstenaars met een beperking. Henny van Bree begeleidde hem. ,,Het idee van een kunstboek ontstond toen Fons in 2016 overleed. Ik was altijd getroffen door zijn bijzondere tekentalent, zijn originele combinaties van beelden en zijn unieke manier en het zonder gêne weergeven van zijn ervaringen en fantasieën.”

Inzicht in zijn wereld

Zijn werk bestaat voornamelijk uit tekeningen die een inzicht geven in zijn wereld, de wereld van een dove man met een lichte verstandelijke beperking. Om te voorkomen dat de tekeningen voorgoed in een lade zouden belanden, wilde Van Bree iets blijvends creëren. Ze dacht in eerste instantie aan een fotoboek dat ze zelf zou samenstellen.

,,Toen ik wilde starten met het fotograferen van de werken, was ik opnieuw getroffen door hoe bijzonder ze zijn. Toen ontstond het idee om er een echt kunstboek van te maken en dat uit te geven.” Hoewel ze overtuigd was van het kunstenaarschap van Rahajaan, besloot ze toch een aantal werken te laten zien aan Rob Schoonen, kunstredacteur van deze krant. ,,Schoonen was meteen heel enthousiast. Dat gaf mij de moed om verder te gaan. Van het management van Severinus en de voormalige wettelijk vertegenwoordiger van Fons kreeg ik volledige steun.”

Origineel kunstwerk

Schoonen nam grotendeels de selectie uit het oeuvre van Rahajaan voor zijn rekening en de eindredactie van de teksten in het boek. Dankzij veel voorintekeningen kon het boek in productie worden genomen. ,,Er zijn ook mensen die een origineel kunstwerk van hem gaan aanschaffen. Helemaal uit de kosten zijn we nog niet.”

Het was de bedoeling om van 17 april tot en met 23 augustus een expositie van het werk van Rahajaan in Museum ’t Oude Slot in Veldhoven te houden. Voorlopig zal die alleen digitaal plaatsvinden. ,,Belangstellenden kunnen de werken zo toch bewonderen. Ik hoop dat het museum op een gegeven moment weer opengaat.”

Belangstellenden kunnen het boek, zestig pagina’s, bestellen voor 15 euro via mail. Kopers krijgen het boek thuisbezorgd. Het kunstboek is ook te koop bij Bruna in het City Centrum en Museum ’t Oude Slot.