Volledig scherm

Leerlingen Sondervick Veldhoven repareren fietsen schoolgenoten

VELDHOVEN - Normaal sleutelen ze aan auto’s, maar donderdag en vrijdag keken de vierdejaarsleerlingen van de afdeling Mobiliteit & Transport van het Veldhovense Sondervick College elk kwartier de fietsen van een andere klas na.

Jop Versteijnen, Sam Vissers en Koen van den Boomen mogen de fiets van Dean Pienaar nakijken. “Wat binnen vijf minuten kan, maken we.” Bij Dean wordt onder toeziend oog van de ANWB de batterij van zijn lamp vervangen. Eerder deze week werd de verlichting van fietsen gecontroleerd tijdens een jaarlijkse actie van de school. Hoewel er met fietsverlichting nu veel minder mis kan gaan dan vroeger doordat er geen dynamo en bedrading meer nodig is, wordt het vervangen van de batterij nog al eens vergeten.

De 17-jarige Wessel Coppelmans wil graag fietsenmaker worden en is daarom extra blij met de actie. Hij kan zo alvast wat ervaring opdoen. De meeste andere jongens sleutelen liever aan auto’s, maar vinden het leuk voor de afwisseling. Dat auto’s blijven trekken blijkt als de hele klas zich verzamelt rondom een auto zodra hun schoolgenoten weg zijn en uit de boxen de bas klinkt.

Volledig scherm
© Jurriaan Balke/fotomeulenhof
  1. Bomen bij ASML Veldhoven lijken tot in hemel te groeien

    Bomen bij ASML Veldhoven lijken tot in hemel te groeien

    EINDHOVEN - Chips, we willen met zijn allen de beste en we willen er veel van. Dankzij dat gegeven zal ASML woensdag waarschijnlijk opnieuw verrassende kwartaalcijfers presenteren. Met een omzet hoger dan de 2,2 miljard euro die was verwacht en vooral opnieuw vele geboekte orders. Steeds beter zijn de contouren zichtbaar van het bedrijf in 2020 dat topman Peter Wennink in 2016 in het vooruitzicht stelde. ASML draait dan op volle sterkte en produceert tientallen machines van het nieuwste model, met als gevolg een jaaromzet van minimaal 11 miljard euro, tegen 6,8 miljard in 2016.