Volledig scherm
Nico Passchier met zijn tweejarige vrouwelijke tijgerpython in Veldhoven. © Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Lekker wandelen met je tijgerpython in Veldhoven

VELDHOVEN - Het warme weer van dinsdag was genieten voor de tijgerpython van Nico Passchier (47). „Op die paar warme dagen die we hebben per jaar laat ik mijn slangen uit”, zegt Passchier. „Ze hebben UV-licht nodig, dus ik leg ze dan in de zon op het grasveld.”

Per keer mag één van zijn tien slangen met Passchier mee naar buiten. Dinsdag was het de beurt van zijn tweejarige vrouwelijke tijgerpython. „Dan ga ik op een afstandje zitten en laat ik haar rustig rondkruipen in het gras. Hoe langer ze in de zon ligt, hoe actiever ze wordt. Maar ik blijf altijd alert. Mensen mogen alleen in de buurt komen en de slang aaien na overleg met mij.”

Over het algemeen krijgt Passchier positieve reacties van mensen uit de buurt, zegt hij. „Ik wil graag de mooie kant van slangen laten zien; ze komen vaak zo negatief in het nieuws. Terwijl tijgerpythons van nature heel rustig en vriendelijk zijn.”

Over de tijgerpython
De tijgerpython is een wurgslang en is na de netpython en de rotspython de grootste pythonsoort. De slang is niet giftig en ze worden 5 tot 7 meter lang. De vrouwtjes worden meestal groter dan de mannetjes. In het wild leven ze van bepaalde zoogdieren en vogels.

Volledig scherm
Een in gevangenschap levend vrouwtje wordt zo'n 5 meter lang, de mannetjes blijven meestal kleiner. © Jurriaan Balke/fotomeulenhof