Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Mag Taxibedrijf Van Gerwen doorrijden in Veldhoven?

VELDHOVEN - Iemand heeft een potje gemaakt van het leerlingenvervoer in Veldhoven. Zoveel is duidelijk. Maar wie daarvoor verantwoordelijk is? En of de situatie ondertussen verbeterd is? Daarover lopen de meningen nogal uiteen, bleek gisteren tijdens een kort geding tussen Van Gerwen Taxi BV en de gemeente.

Dat het leerlingenvervoer in Veldhoven begin dit jaar een rommeltje was, daarover waren de gemeente en Van Gerwen het maandag in de rechtbank eens. Dat was ook meteen het enige punt. De gemeente zegde in maart de samenwerking met Van Gerwen eenzijdig op. Van Gerwen spande een kort geding aan.

De twee partijen kenden een slechte start van hun vierjarige samenwerking. Het regende klachten aan het begin van dit schooljaar. Leerlingen werden zelfs niet opgehaald. Maar dat was vooral de schuld van de gemeente, betoogde de advocaat van Van Gerwen, Arnold Appelman. De gemeente had slechts 132 leerlingen aangemeld voorafgaand aan het schooljaar. De eerste vier schoolweken kwamen daar nog 64 extra leerlingen bij. In de periode daarna vielen er weer wat leerlingen af.

Stortvloed aan klachten

Het gevolg: constant veranderende roosters en ritten, halsoverkop extra ingevlogen chauffeurs van onderaannemers en dus een stortvloed aan klachten. Die klachten waren gisteren ook meteen het belangrijkste twistpunt. Die zijn er ondertussen helemaal niet meer, volgens Marco van Gerwen, directeur van het taxibedrijf. ,,Alles was opgelost. Alles was afgehandeld”, zei hij. ,,Ook nu wordt weer gezegd dat er openstaande klachten zijn. Die zijn er niet.”

De gesprekken die hij in na de onrustig verlopen beginperiode voerde met een ambtenaar vielen hem dan ook rauw op zijn dak, aldus Van Gerwen. Want de gemeenteambtenaar vond helemaal niet dat de problemen waren opgelost.

Kwetsbare groep

Het conflict etterde verder tot de gemeente in maart dit jaar besloot het contract met Van Gerwen eenzijdig te ontbinden. Van Gerwen zou onder meer afspraken over reistijden, ophaaltijden en vaste chauffeurs niet nakomen. Nochtans belangrijke vereisten als het gaat om leerlingenvervoer, aldus Jair Stokmans, advocaat van de gemeente. ,,Het is een kwetsbare groep leerlingen. Routine en vertrouwen zijn essentieel.”

Appelmans betoogde evenwel dat Van Gerwen alle afspraken nakomt. Stokmans beweerde precies het tegenovergestelde. De gemeente wil dat Vervoerservice Van Driel het vervoer per 9 juni overneemt. Van Gerwen zegde maandag toe in ieder geval tot die tijd door te rijden. Maar het liefst vervult hij gewoon het contract. Als het bedrijf het leerlingenvervoer verliest is er een ‘concreet faillissementsrisico’, aldus Appelman. Uitspraak op 24 mei.